/ netinfo
Общинските съветници на "БСП за България" няма да подкрепят Бюджет 2018 на Община Велико Търново, тъй като го смятат за "още от същото". По думите им разходите са завишени, а бюджета е "надут". На утрешната сесия на Великотърновски общински съвет, БСП ще гласуват "Против" бюджета заради няколко причини.

Основните са проблемите с разпредението на обществени поръчки, намаляване на приходната част, проблеми с транспорта - в това число увеличението на цената на билетите в градския транспорт, както и липсата на безплатни паркоместа.

"Това, че няма да подкрепим бюджета няма да е изненада нито за управляващото мнозинство, нито за гражданите на Велико Търново. Според мен има няколко основни проблема, които стоят на дневен ред пред нашите съграждани, за които не са предложени никакви средства в така наречения Проект за бюджет.

Един от най-големите проблеми на Велико Търново е кошмарния трафик и липсата на паркоместа. В проектобюджета няма никакви предвидени средства за разрешаване на този все по-задълбочаващ се проблем в града. Другият важен проблем е все по-влошеното качество на пътната инфраструктура, за което съшо не са предвидени средства. Защо казваме, че бюджета е "още от същото"? Защото всяка година се процедира по абсолютно същия начин - хвърлят се едни дребни суми за населените места и ги оставят да се оправят както могат.

Ние смятаме, че общината е длъжник на малките населени места", каза общинският съветник Валерия Дончева. Тя припомни, че от 1 януари 2018 година минималната работна заплата се е покачила, което затруднява кметовете на малките населени места. "Разговаряхме с кметове на населени места, които ни обясниха, че това ще затрудни още повече справянето със проблемите, защото дейностите и средствата остават същите, а разходите се покачват заради повишаването на минималната работна заплата. Тоест субсидията им остава същата, а те трявбва да плащат по-големи заплати", поясни Валерия Дончева.

Общинският съветник Ирена Стасинопулу също засегна темата за проблема с транспорта в Велико Търново. "Един от основните проблеми на всички нас е организацията на паркирането. Още през 2015 година нашата група е правила такова предложение за съставяне на генерален за организация на движението в града.

Към настоящия момент все още няма такъв, няма и актуализирана транспортна схема, въпреки, че ние постоянно правим искания в тази посока. Искам да насоча вниманието и към т. 19 от Дневния ред на утрешната сесия, която е "Даване на съгласие за извършване на разход от „ОДПГ“ ЕООД, гр. В. Търново за закупуване на репатриращ товарен автомобил за неправилно паркирали ППС /тип ПАЯК/".

Вместо общината и Общинското предприятие "Паркинги и гаражи" да инвестира в организация на движението, то насочва средства в размер на 60 хиляди лева към репресивната санкция, а именно закупуването на репатриращ автомобил.

Да, Закона за движение по пътищата трябва да се спазва и неправилно паркиралите автомобили да бъдат санкционирани, но трябва да си зададем въпроса защо се стига до там и защо хората се опитват да паркират на места, на които не е позволено, съгласно закона. Отговорът е "защото няма паркоместа". Всички ние живеем или работим в центъра и знаем какво е положението, особено в централната част. В новия бюджет не са предвидени нови безплатни паркинги, а за сметка на това имаме едно ново разширяване на синята зона", каза Ирена Стасинопулу.

Тя поясни, че проблемът със синята зона също е много сериозен, тъй като тя дисциплинира и създава ред и организция, но не може се разширява синята зона без да има алтернатива и да се увличава броя на безплатните паркоместа.

Стефан Стефанов, който е председател на Общинския съвет на БСП-Велико Търново поясни, че за правилна организация на движението се иска "малко повече мислене и малко повече размах".  Той отбеляза, че от 2002 година се занимава с обществена работа и единственото, което е направено в тази посока е, че е променена посоката на движението на ул. "Възрожденска", над Съда.

"Така организация на движението не се прави! Само с репресия върху хората няма да стане. Паяка и скобите сигурно са нещо хубаво, но когато се прекали това нещо влияе негативно върху публичния образ на Община Велико търново пред туристите, гостите и жителите на града", каза Стефанов. Той спомена и т.9 и т. 10 от Дневния ред, а именно - Общински годишен план за младежта – 2018 г. съгласно Закона за младежта и Отчет за работата на Общинска агенция за приватизация през 2017 г.

"Ние не можем да разберем как първо приемаме Плана за следащата година, а след това, на следващата сеися, приемаме Отчета за предходната година. Това е порочно, тъй като когато се прави бюджет за следващата година, трябва да имаш предвид отчета за предходната, за да знаеш горе-долу къде се намираш и къде са слабостите. Не е редно да ни се поднасят такива докуметни, при които ние на сляпо пда приемаме Плана за следващата година, а да нямаме понятие от отчета за предходната. Тоест плана трябва да следва отчета", категоричен бе Стефан Стефанов.

Във връзка с разпредението на обществените поръчки в Община Велико Търново Петко Тюфекчиев бе категоричен, че никой от групата общински съветници на БСП-Велико Търново не е изпълнявал и не изпълнява обществени поръчки, както и не е свързан с интереси в Бюджет 2017 или 2018. "Утрешното заседание не е само за приемането на бюджет, а и за разпреедляне на обществени поръчки, в които всички знаете кои са главните действащи лица", лаконичен бе Тюфекчиев.