Безкръвно оперират перде на окото с нов апарат в търновската болница
Безкръвно оперират перде на окото с нов апарат в търновската болница / netinfo

Нов апарат в Очното отделение на Великотърновската болница "Д-р Ст. Черкезов" значително съкращава травмите и притесненията на пациентите при операция на катаракта (т.нар. старческо перде). Системата Legacy е в болницата съвсем отскоро, но с нея вече са оперирани първите 30 пациенти от Велико Търново, Габрово и региона, съобщи началникът на Очното отделение д-р Елка Миланова.

"Пациентите трябва да знаят, че операцията е безкръвна, разрезът е минимален, възстановяването е много бързо. Дори не се налага престой в болница. Подобен апарат няма в нито една болница в региона, освен нашата", обясни д-р Миланова.

50-годишен англичанин, който живее в Павликени, също дошъл да си направи операция на пердето и останал много доволен. "Едното му око е оперирано в Англия, другото - тук. Пациентът обясни, че условията и професионализмът на нашите медици по нищо не отстъпвал на тези в болницата в родината му", разказа д-р Миланова.

Катарактата, или т.нар. старческо перде, е най-честото очно заболяване при възрастните хора. Среща се при хората над 60-годишна възраст, но в болницата е имало случаи на операция на перде дори при 40-годишни пациенти. Катарактата е заболяване на лещата на окото, което води до промяна в нейната прозрачност. Обяснимо е, че при интервенции в окото хората се притесняват и желанието им е да се възстановят възможно най-бързо, за да могат да виждат отново.

Благодарение на апарата Legacy се улеснява както работата на хирурга, така и възстановяването на пациента. С накрайника на апарата пердето се премахва, после чрез минимален отвор в окото се поставя изкуствена леща, която възстановява зрението. Вътреочната леща е имплант, имащ за цел да замени увредената биологична леща на окото. Така се получава операция "2 в 1" - едновременно с отстраняването на катарактата чрез вграждане на лещата е възможна корекция на някои значими аномалии на оптичната система на окото - астигматизъм, замъглено виждане.

Новите вътреочни лещи изцяло заместват очилата. Три са имплантите, които основно се ползват с доверието и на хирурзите и на пациентите, оперирани в болницата във Велико Търново. Предпочитани са, защото са произвеждани от специално разработен биопоносим материал. Освен това те имат вграден и жълт филтър (освен UV) за филтриране и на вредната синя светлина. Монофокалните лещи (Acrysof IQ) коригират само сферичните аберации, т.е. неясното фокусиране на образа. Торичните лещи (Acrysof Toric) коригират и астигматизма. Мултифокалната леща (Acrysof Restor) дава добро зрение на всякакво разстояние, т.е. прави пациента независим от очилата.

"Все още малко хора знаят, че в нашата болница са възможни подобни операции. Но пациентите, които сме оперирали споделят, че такова зрение не са имали дори когато са били млади. Това е голямо облекчение, особено за хората, които са били дълги години зависими от очилата си", разказва д-р Елка Миланова.

Операцията на перде се поема от Здравната каса. Касата не поема само стойността на лещите, които се водят консуматив и се поставят в окото по време на операцията.