/ пресцентър
„Балетният конкурс във Варна е като река и ние сме при извора“, каза френската звезда Ерик Вю Ан пред журналисти за 28-ия Международен балетен конкурс Варна. „Конкурсът осъществява връзката между учещите се, тези, които ги обучават, и тези, които ще работят с тях.

Самият аз съм роден през 1964 г. С раждането на конкурса. Бях на 16 години, когато спечелих награда тук и ето ме пак – като жури. Така че животът ми е свързан с този конкурс и може да се каже, че Варна е моят живот“, призна Ерик Вю Ан – звезда на Парижката Гранд Опера и любим танцьор на Морис Бежар.

Балетмайстори, директори на балетни трупи и педагози оформят журито на 28-ия Международен балетен конкурс, който бе открит с бляскава церемония на сцената на Летния театър на 15 юли и продължава до 30 юли.

Откриха 28-то издание на Международния балетен конкурс (СНИМКИ)

Балетната Олимпиада започна със силен старт, в който класата си пред оценяващите и публика  показаха млади дарования от България, Белгия, Китай, Сингапур, САЩ, Испания, Канада, Азърбайджан, Япония, Португалия, Франция.

Още от първата вечер стана ясно, че ценителите ще гледат изкуство от висока класа и конкурсът ще е силен.

„Питат ме какво ново ще има в конкурса тази година. Новото е, че конкурсът го има и продължава своята мисия да открива новите звезди на световната балетна сцена. От първия балетен конкурс през 1964 г. до сега на сцената на Летния театър са се изявили 2650 млади таланти от над 36 държави. 420 са отличени със званието „лауреат“ и по-голямата част от тях са станали артисти с международно признание“, посочи Димитър Димитров, председател на Фондация „Международен балетен конкурс Варна“.

Освен наградите по регламент, за трети път ще бъде присъдена и награда за най-перспективен млад състезател, посветена на маестро доц. Емил Димитров – основател на Фондация „Международен балетен конкурс Варна” и дългогодишен вдъхновител и двигател на състезанието.

„Вече няколко пъти съм в журито на Балетната Олимпиада и обичам този конкурс заради високите стандарти, критериите на точно журиране и атмосферата, която прави Варна столица на световния балет за две седмици“, каза пред медиите проф. Елдар Алиев, художествен ръководител на Приморската сцена на Мариинския театър в Русия. „Всеки балетен конкурс има свой живот и е като жив организъм. Така е и с варненския, чиято програма е най-трудната и сложната и това предполага сериозна селекция на кандидатите“, подчерта той.

Раду Поклитару от Украйна за втори път е в журито и не скри, че с нетърпение очаква втори и трети тур, когато младите таланти ще играят съвременна хореография. Един от най-оригиналните хореографи на нашето време, той има специален сантимент към конкурса във Варна: през 2000 г., когато е едва 28-годишен, той печели първа награда за съвременен номер.

„Това помогна изключително много за старта ми като постановчик. Освен празник на класическия танц, варненският конкурс е и шанс за младите хореографи да получат възможност да се изявят, да бъдат забелязани и името им да се чуе“, казва Поклитару.

Първият тур на Международния балетен конкурс ще продължи до 19 юли. Втори тур започва на 20 юли и ще продължи до 24 юли. Третият тур, в който финалистите ще се състезават за наградите, е на 26 и 27 юли. Във Втори и Трети тур по регламент състезателите ще покажат образци от световната класика и творби на съвременни хореографи.