Варненски иновативни идеи ще кандидатстват за еврофинансиране
Варненски иновативни идеи ще кандидатстват за еврофинансиране / uni-arch.bg

Стимул за активен начин на живот на варненци, изграждане на зелени градини върху покривите на детски градини и училища, използване на сероводорода в Черно море като гориво и монтиране на LED екрани на пешеходни пътеки. Това са част от идеите на варненските автори, които не успяха да се класират за финалния етап на конкурса „Предизвикателство за кметове”.

Авторите представиха своите концепции на семинар на тема „Европейско финансиране за развитие на идеи за Варна”, организиран от Областния информационен център. От ОИЦ са избрали 15 от общо 36 идеи, които бяха предложени на конкурса през януари. Идеите ще се пренасочат за европейско финансиране и реализация по 3 направления на програмите за периода 2014-2020 г.

Седем ще кандидатстват за финансиране по ОП „Наука и образование” и „Развитие на човешки ресурси”. Концепциите, които ще опитат да спечелят еврофинансиране, са: „Излез навън” (безплатни дейности с образователен характер), „Революция към активен начин на живот във Варна” (разработване на тренировъчна програма за деца от 3 до 9 г.), „Зелени покриви, зелен град” (изграждане на градини върху покривите на учебни заведения), „Използване на сероводорода от Черно море” (отвеждането му до брега за ползване като гориво), „Иновативно екосъобразно третиране на биоразградимите отпадъци” (обезвреждане на разградимите отпадъци) и „Монтиране на LED екрани на пешеходни пътеки”. Авторите ще трябва да променят своите разработки, тъй като конкурсът „Блумбърг” има специфични изисквания, които се различават от тези на оперативните програми.

В следващия модул са включени бизнес идеите, които ще кандидатстват по ОП „Иновации и конкурентноспособност”. Това са „Дигитализиране на публична информация от хора в неравностойно положение” (потребители и институции, които имат нужда от унищожаване на документи с лична информация), „Създаване на здравен-медиен център” (медийно популяризиране на съвременни практики и операции), „Безотпадно преработване на боклуците в течни горива” (решаване на проблема с отпадъците чред получаване на гориво), „Варна – непрекъснат град” (ново приложение на науката и изкуството) и „Производство на ел.енергия за сметка на енергията на морските вълни” (подводни ел. централи на морски вълни).

В последния модул попадат идеите, които трябва да бъдат представени по-подробно, за да може да се пренасочат към конкретна ервопейска програма. От ОИЦ запознаха всички участници в семинара и с формулярите за кандидатстване, които те трябва да попълянт.