Специалисти обсъждат методи за лечение на рака на гърдата
Специалисти обсъждат методи за лечение на рака на гърдата / Sofia Photo Agency, архив

Четвъртата конференция „МОРЕ 2013“ започва днес и ще продължи до 12 октомври в курорта „Златни пясъци“. Тя е част от националната програма МОРЕ – Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти. Предмет на научната програма на „МОРЕ 2013“ ще бъде е най-честата злокачествена болест при женския пол – ракът на гърдата. Част от задачите на тазгодишната конференция е да създаде стратегия за лечение, превенция и скрининг на рака на гърдата и да приеме национален документ за правилата на медицинската практика при този вид рак.

Зад изработването на националния консенсус - актуален наръчник за българските лекари - стои едногодишна работа на експертен борд от 34 хабилитирани специалисти от почти всички онкологични центрове в страната, който се събира за първи път в историята на българската онкологична медицина. Той включва всички специалности и браншови лекарски организации, занимаващи с рак на гърда: гръдни хирурзи (мамолози), патолози, генетици, рентгенолози, нуклеарни медици, лъче- и химиотерапевти, клинични лаборанти и др.

В рамките на конференция „МОРЕ 2013“ ще бъде връчена и първата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология. Номинирани са трима млади български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология.

В края на конференцията ще бъде представено обновеното ръководство за диагноза и лечение на белодробен рак. Неговата първа версия е от 2010 г., а тази година експертен борд от 10 национални специалисти актуализира документа, добавяйки най-съвременни диагностични и лечебни иновации.

Конференция „МОРЕ 2013“ е инициатива на Медицински университет – Варна, Българско онкологично дружество и Университетска болница „Света Марина” – Варна, които организират ежегодни национални конференции, посветени на проблеми на най-значимите злокачествени тумори, тяхното диагностициране и лечение в България. Предишните три конференции МОРЕ бяха посветена на проблемите на белодробния рак, рака на дебелото и правото черво, невроендокринните тумори и рака на простатата и публикуваха първите по рода си национални ръководства за диагноза и лечение на тези най-чести злокачествени болести.