Няма да преименуват местностите, които носят турски имена
Няма да преименуват местностите, които носят турски имена / bgmaps.com

Общинският съвет не прие предложението за преименуване на над 220 варненски местности, които носят турско-арабски и гръцки имена. Това стана ясно през втория ден от деветото заседание на местния парламент.

Съставеният списък и алтернативните наименования са резултат от дейността на специална работна група, чийто председател е Петър Липчев от „Промяна за Варна". Докладът на общинския съветник срещна частично одобрение сред колегите му.

Янко Станев заяви, че членовете на Група „Център" няма да подкрепят предложението, защото надхвърля всякакъв първоначален замисъл и е придобило масовост, която създава хаос. Общинският съветник е на мнение, че подобно решение би трябвало да бъде съгласувано най-вече с жителите на дадените райони. Станев каза още, че би изразил подкрепа за подобни промени само при социално-икономическа необходимост. Костадин Костадинов от „Синя Варна утре", който участва в работната група и е сред инициаторите на проекта, заяви, че подобно съгласуване с гражданите не се прави при преименуване на улици. Той допълни, че не би следвало да  се прави и за местностите, защото няма как в двата случая да важат различни правила.

В подкрепа на предложението се изказа и Николай Недков от „Синя Варна утре". Той заяви, че приемането му е въпрос на самоуважение и няма нищо нередно въпросните местности да си върнат имената, които са били сменени през 1833 година. Костадинов посочи, че повечето от настоящите имена дори не са известни на варненци, а смяната им няма да ангажира хората с подмяна на лични карти. Липчев припомни, че първоначалната идея е предвиждала промени само в 9 местности. Тогава обаче е била отхвърлена, за да се последва свършеното от Бургас, където бяха сменени над 150 имена. Така общинският съветник отговори на твърдението за прекалена мащабност на проекта.