Край на безразборното прокопаване на улици и тротоари
Край на безразборното прокопаване на улици и тротоари / Dariknews.bg, архив

Нова наредба на общината ще сложи край на безразборното прокопаване на пътни и тротоарни настилки и ще регламентира отношенията между администрацията и операторите, които извършват строителни дейности. От 2010 година е в сила наредба за реда и условията за разкопаване на елементите на техническата инфраструктура, която обаче не е действаща, обясни председателят на комисията по архитектура Таня Парушева. Целта е документът да стане работещ и да прекрати порочната практика фирми да разкопават без да възстановяват общинската инфраструктура впоследствие.

В момента разрешителните се издават от общината. Основната идея е те, заедно с контрола по възстановяване на пътните настилки, да станат приоритет на районните администрации.

Друго изменение на наредбата предвижда фирмите да внасят депозит или банкова агаранция, които да се възстановяват в определен срок след успешно приключване на строителните дейности. До момента дружествата и операторите са плащали твърди такси на метър прокопана площ.

„Получава се така, че те си плащат твърдата такса и после никой не следи какво се случва. Целта на новата наредба е да не може всеки да копае както и където прецени без да възстанови инфраструктурата”, коментира Парушева.

До момента общината не е имала механизъм за санкциониране, затова изпада в ролята на молещ се, обясни зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов. Той увери, че местната администрация вече е готова и с електронен регистър, който да отразява всички прокопавания в града и гаранционния им срок.

До момента в общината са постъпили възражения от дружества и оператори, най-вече срещу финансовия размер на гаранцията.