Кметът на Аспарухово: Животът се връща към нормалния си ритъм
Кметът на Аспарухово: Животът се връща към нормалния си ритъм / Дарик Варна, архив

„След потопа на 19 юни животът в квартал „Аспарухово“ полека се връща към нормалния ритъм. Все още има страх у хората, когато завали дъжд. Дори самите прогнози за валежи пораждат дискомфорт“, заяви в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик кметът на варненския район Йордан Николов. По думите му кални маси вече почти няма, само на места продължават да се изнасят отпадъци от къщи и мази, като на гражданите се предоставят контейнери, които после се извозват.

108 постройки са съборени през последния месец, сред които 48 къщи и 32 търговски обекта. Вероятно ще бъдат съборени още няколко сгради, които не са използват. Това ще стане, след като приключи работата на комисиите, оценяващи конструктивните изменения. По думите на районния кмет, на територията на дерето всичко е разчистено.

По официални данни след бедствието на 19 юни са евакуирани 1275 души от 228 сгради, но реално броят им е по-малък. Първите, които ще се завърнат в домовете си, са живущите около ул. „Кирил и Методий“, които преди няколко седмици излязоха на протест.  Там се изгражда 150-метрова подпорна стена на ската, който ще бъде покрит с мрежи. Необходимите средства ще бъдат отпуснати от общинския бюджет.
„Хората разбраха, че евакуацията е грижа за тях, а не че някой просто е решил така. Някои къщи не са засегнати от водата, но се намират в зоните, определени като опасни заради свлачища и срутища“, коментира Николов.

Кметът отказа да коментира действията на своите предшественици, допуснали застрояване на деретата. „Те са си носили отговорността, когато са вземали решенията. Аз нося отговорност за моите решения. Не мога да кажа категорично има ли виновник за бедствието. Има институции с правомощия, които да установят виновните. Причината за бедствието е наднорменият проливен дъжд“, добави още Николов.

600 домакинства, засегнати от наводнението, са подали молби за финансова помощ. По главните пътни артерии в „Аспарухово“ е възстановена асфалтовата настилка. За цялостното възстановяване на инфраструктура ще се разчита на пари от държавния бюджет. Всички необходими документи вече са изпратени на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и се очаква нейното решение.

Все още не е започнало настаняването в 30-те фургона, разположени на територията на старото военно поделение "Сокол". До дни новосъздаденото селище ще бъде готово за обитателите си - около 30 семейства, останали без дом.

Николов благодари на доброволците и на фирмите, предоставили техника за разчистването на квартала. „В началото в „Аспарухово“ имаше дневно по 600-800 души, а през почивните дни броят им достигаше до 1500-1700 души. Ако не бяха помогнали, днес щяхме да продължаваме да товарим калта“, завърши районният кмет.