Имотите ни привличат клиенти от Сибир и Казахстан
Имотите ни привличат клиенти от Сибир и Казахстан / sxc.hu, архив
Имотите ни привличат клиенти от Сибир и Казахстан
54252
Имотите ни привличат клиенти от Сибир и Казахстан
  • Имотите ни привличат клиенти от Сибир и Казахстан

Засилен интерес от клиенти от Сибир към недвижими имоти в България отчитат наши брокери. Според тях страната ни става притегателно място и за казахстанците.

„В момента има страшно много хора, които идват от Сибир, и това е една нова безкрайно голяма възможност за нашия черноморски пазар“, разкри във Варна Добромир Ганев, заместник-председател на УС на Националното сдружение „Недвижими имоти“ /НСНИ/. Той участва в регионална кръгла маса „В подкрепа на професионализма в бизнеса с недвижими имоти".

Ганев изтъкна, че преди няколко дни сдружението е подписало споразумение за сътрудничество с Руската гилдия на реалторите. „Жителите на Сибир въпреки че са чували за България, не знаят почти нищо за пазара и за възможностите, които ние предлагаме. Това  споразумение ще ни помогне да обменим информация за всичко свързано с една покупка на недвижимости от хора от този регион“, допълни специалистът.

По думите му руснаците в момента са основни купувачи на ваканционни имоти. „Те са генериращият фактор от чуждестранните клиенти на пазара по Черноморието и в Банско“, констатира Ганев. Неговата прогноза е през следващите години техният брой да не намалява.

„Руснаците мотивират доста сериозно пазара. Има отделни покупки на англичани, на скандинавци, на поляци, на румънци, но става дума за единични случаи“, каза Ганев. Той очаква силен летен сезон по отношение пазара на недвижимости по Черноморието.

Брокерите твърдят, че има раздвижване на имотния пазар. „От март той е по-динамичен, има търсене, има хора, които искат да си инвестират парите в имоти. Дойде моментът, в който те по-свободно да участват в покупко-продажбата на недвижимости. Хубав е пазарът в момента“, сподели Ирена Перфанова, член на УС на НСНИ.

Тя не очаква срив на пазара на недвижими имоти в Пернишко. Според нея става дума за психоза, която ще отшуми.  „След земетресението се появи интерес от софиянци да инвестират във вече обезценени къщи и апартаменти в Пернишкия регион. Има и хора, които са се поуплашили и предпочитат да се разделят с имотите си. Положението не е чак толкова трагично, въпрос на време е стресът да отмине“, твърди  Перфанова.

Тя предупреди, че отново са се появили злоупотреби, които бяха актуални през 90-те години, но за известен период от време бяха изчезнали. „Трябва да се внимава с документацията, която излиза; с пълномощните, с които се легитимират хората по сделката; с историята на имота. Прави ми впечатление, че много често се случват злоупотреби с наследствени имоти. Някой път и много изгодната цена се явява индикатор за нарушения“, каза експертът.

Регулация на индустрията на недвижимите имоти и защита правата на потребителите и професионалистите в бизнеса бяха част от темите, които експертите дискутираха в рамките на регионалната кръгла маса „В подкрепа на професионализма в бизнеса с недвижими имоти". Беше представена и концепцията за Закон за дейността на брокерите на недвижими имоти. Форумът във Варна е част от цикъл национални събития, посветени на 20 години от създаването на НСПИ.