Хронично болни и деца - най-честа жертва на жегите
Хронично болни и деца - най-честа жертва на жегите / Радка Минчева

Въпреки горещините, в последните дни в морската столица няма фрапантни случаи на колабирали хора, разкри шефът на Спешна помощ за Варненска област д-р Мая Рашева. Линейките реагират средно на 100 сигнала за денонощие. Обикновено от топлото време най-засегнати са хронично болните, но те знаят как да се пазят, посочи специалистът. Друга рискова група са възрастните и малките деца. Те трябва да бъдат особено предпазливи и да избягват обедните разходки, предупреждава д-р Рашева.

Да се излиза рано сутрин или късно следобед съветва и управителят на ДКЦ 1 “Света Клементина” д-р Иван Иванов. За поредна година поликлиниката осигурява медицинското обслужване по варненските плажове. За момента няма тежки случаи на припаднали от горещините летовници, увери д-р Иванов. За да се избягват подобни инциденти обаче, трябва да се съобразяваме с летните температури и да избягваме силното слънце, съветва медикът. Обилното хранене преди плаж също може да навреди на летовниците. Недопустимо е преди влизане в морето да се консумира алкохол, посочи д-р Иванов.

До края на юли максималните температури във Варна често ще надвишават 30 градуса, предупреждават синоптиците. Август също ще бъде горещ. Не подценявайте летните горещини, дори да не страдате от хронични заболявания, по възможност носете със себе си вода, обличайте широки дрехи от естествени материи и избягвайте преките слънчеви лъчи, съветват лекарите.