Големите заблуди за пластмасата за еднократна употреба
Големите заблуди за пластмасата за еднократна употреба / Thinkstock/Getty Images

Кафето в пластмасова чаша е едно от най-лошите неща, които можем да си причиним. А повечето пластмасови опаковки, в комбинация със светлина и температура, отделят вредни вещества. Това твърди варненката Сабина Максимова, която е неуморен борец за освобождаване от пластмасата в нашия живот.

Специалистът по маркетинг и майка на две деца вече няколко години проучва влиянието на пластмасата върху живота ни. Усетила го и от личен опит - от децата си и тяхното здраве.

В събота Сабина Максимова сподели идеите си с производителите, предлагащи стоката си на Фермерския пазар във Варна. Пред местните производители на чисти храни и напитки тя представи малко известни факти и заблуди за използването на пластмасата в нашето ежедневие. Направи го и пред Дарик.

Едно арогантно удобство. Така Сабина Максимова определя присъствието на пластмасата в живота ни. Според варненката, три са основните заблуди за използването на пластмасата в нашето ежедневие.

Първата заблуда - пластмасата е безопасна

Повечето пластмасови опаковки, в комбинация със светлина и температура, отделят вредни вещества. Кафето в пластмасова чаша пък е едно от най-лошите неща, които можем да си причиним. Хартиените чаши не са изцяло хартиени - вътрешното им покритие, което контактува с горещата напитка, всъщност е много тънък слой пластмаса, което я прави още по-вредна, отбелязва противникът на пластмасовото удобство.

Освен това всяка вода или храна, която е отлежала в пластмаса, съдържа малка част от химичните й елементи. Сред тях са токсичните вещества бисфеноли и фталати. Бисфенол А влияе директно върху ендокринната система на човека, имитирайки действието на естрогена. И дори в минимални количества се стига до ендокринни смущения. Много бързо и видимо се отразява при малки деца.

Опасни ли са пластмасовите бутилки и опаковки?

„Нека хората не се заблуждават, че пластмасата е безвредна. Вредна е и се натрупва в нашите тела", казва Максимова. Забелязала е, че в повечето случаи потребителите не знаят колко време един продукт е стоял в пластмасовата си опаковка.

Втората заблуда - пластмасата е евтина

Да, като консуматив за опаковки тя в много случаи е по-евтина от останалите материали като стъкло, текстил и дори хартия. Но истинската цена на пластмасата се прехвърля върху нас като общество и върху околната среда, изтъква почитателката на живота без пластмаса.

Третата заблуда - хората вярват, че когато изхвърлят пластмаса или найлон, те се рециклират

В бирената индустрия пластмасовите бутилки имат до 7 слоя. Един слой носи корпоративния цвят, друг пази от UV лъчите, трети запазва бирата студена след изваждането й от хладилник. И така до 7 слоя. Тази пластмаса не става за рециклиране, а този факт присъства в един от филмите на експерта по дизайн Уилям Макдона.

Едва 5 % от пластмасата, която се произвежда по света, се рециклира ефективно. Това, което изхвърляме с битовия си отпадък, е абсолютно негодно за рециклиране. Така излиза, че рециклиращите компании са полезни по-скоро за себе си, отколкото за околната среда, хвърля Максимова още един аргумент срещу пластмасовото удобство.

„Веднъж произведена, една пластмаса не изчезва. Опциите са да я вдишаме, да я изпием или да я изядем. Добре е повече хора да го чуят, повече хора да го знаят", споделя.

Франция казва "сбогом" на пластмасовите чинийки и чаши

Хората смятат, че са прекалено малки, за да променят нещо. Корпорациите харчат парите си на база маркетинговите проучвания сред потребителите. Силата е в потребителите, но малко се говори за печалните резултати от масовото използване на полиетилена и останалите пластмаси. Има начин да предотвратим употребата им, смята Максимова.

Как варненката е решила за себе си въпроса с пластмасовото удобство? Пие филтрирана вода, а не такава от пластмасови бутилки. А храната си носи в контейнери от стъкло или метал. В тази посока е и проектът, по която работи - за депозитна система, която да включва контейнери под наем, разбира се, не от пластмаса.

В никакъв случай не бива да отричаме пластмасата. Тя има свойства, които никой друг материал не притежава, и неслучайно е завзела ежедневието ни. Трябва обаче да е запазена марка за продукти, които използваме продължително време - като например в автомобилната индустрия и черната и бяла техника.

Изолирането на пластмасовите опаковки от ежедневието ни би ни струвало повече, но здравето е по-важно. Ефектът ще се усети в дългосрочен план и ще остави поколението ни здраво, категорична е противничката на пластмасовото удобство.