Физика на тъгата на Георги Господинов - най-четената книга в библиотеката
Физика на тъгата на Георги Господинов - най-четената книга в библиотеката / netinfo

Романът „Физика на тъгата" на Георги Господинов е най-търсената книга във варненската библиотека. Сред най-четените книги са и всичките издания на „Хари Потър", разкри в интервю за Дарик Емилия Милкова, директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков".

Като цяло във варненския „Храм на книгата" се четат много български автори. Наред с романите на Георги Господинов (той е един от тримата номинирани за Мъж на годината'2016), се търсят произведенията на Захари Карабашлиев, Теодора Димова, Весела Ляхова и др.

Четат се и много исторически книги и фентъзита, а любовните романи никога не остаряват, посочи Милкова.

Към днешна дата библиотеката притежава 860 000 библиотечни единици, в това число книги, периодични издания и други, които са на разположение на потребителите. Сред уникалните печатни издания е вестник, издаван във Варна, който от едната страна е изписан на арабски, а на другата - на френски. Гордост за библиотеката е и варненското издание на първата стихосбирка на Пейо Яворов.

Фондация „Глобални библиотеки" с награда за Варна

6-месечно момиченце е най-младият потребител на библиотеката. Детето идва с майка си, а в семейството има по-голяма дете, което чете, и заедно посещават Стаята на приказките.

Най-възрастният притежател на читателска карта пък е 93-годишен, който наскоро дори е изкарал безплатния курс за компютърна грамотност в библиотеката.

Около 25 000 лева е годишният бюджетът на варненската библиотека за закупуване на нови издания, отбеляза директорът. Милкова разкри, че в последните години рязко намаляват изданията от периодичния печат. Голяма част от вестниците преминават в електронен вариант, а други стават седмичници. Според нея обаче печатната книга ще се запази за поколенията.

„Ароматът на книгата е нещо, към което всеки един се връща", изтъкна Милкова. Тя отбеляза още, че много активно се работи по дигитализация на част от фонда. В момента електронни книги се предлагат само в Американската читалня. Български не се предлагат, заради неизяснения отношения с Асоциацията на издателите на книги относно авторските права.

Търси се финансиране за новата библиотека, строителството започва през 2018 г. (СНИМКИ)

До август догодина се очаква да бъдат завършени всички технологични части за изграждането на цялостен проект за новата сграда на библиотеката, след което ще може да бъде издадено и строително разрешение. Всеки месец екипът на културната институция се среща с архитектурния екип от Холандия, увери библиотечният директор.

„Мисля, че пишем новата история на варненската библиотека. В нейната 133-годишна история няма до този момент случай с изработен проект за сграда на библиотеката", изтъкна Милкова.

Тя разкри още, че има проблем с организираните посещения на ученици, които доста са намалели. Причината е сложната административната процедура. За намиране на някакво решение се водят разговори с председателя на общинската културната комисия и шеф на ТМПЦ-Варна Даниела Димова, Предстоят и срещи с Регионалното управления на образованието.

До 12 януари в Регионална библиотека „Пенчо Славейков" има „Дни без глоби". Идеята е читатели да върнат забавени книги без санкции.