Електронни книги връщат интереса на тийнейджърите към четенето
Електронни книги връщат интереса на тийнейджърите към четенето / Dariknews.bg

Електронни книги и онлайн каталог с наличната литература връща интереса на варненските тийнейджъри към четенето. Така всеки, който има читателски абонамент, може да поръча онлайн книга и да разгледа в интернет дали търсената от него литература я има в наличност. Директорът на Регионалната библиотека Емилия Милкова коментира пред Дарик, че с предлагането на електронни книги се стремят да привлекат повече читатели в тийнейджърска възраст.

„Ние сме отворени към различни аудитории, а допълнителен плюс за нас е това, че разполагаме с онлайн каталог и всеки, който желае, може да провери в интернет дали в библиотеката има дадена книга. Предлагаме и електронни книги на тийнейджърите, за да сме в крак със съвременните тенденции. Важното е, че имаме читатели от различните възрастови групи.

От миналата година през август организираме лятна читалня и въпреки лимитираното работно време се забелязва сериозен интерес. Въобще тенденцията за намаляване на читателите е много относителна, защото това е двустранен процес от гледна точка на това какво им предлагаме. Процесът на комплектуване на нова литература върви добре и с помощта на Министерството на културата и Община Варна успяваме да задоволим читателския интерес и да откликваме на новите автори, които излизат на книжния пазар“, обясни Милкова.

Над 2000 души са се включили в организираната лятна читалня през август, когато библиотеката е работила с намалено работно време. Повече от 20 000 пък са издадените едногодишни абонаментни карти през миналата година, а над 600 000 души са посетили библиотеката през 2014 г. Очаква се през тази година броят на посетителите да е идентичен.

Сред читателите има и руско и немскоговорящи граждани, които живеят във Варна. Библиотеката е посещавана и от туристи по време на летния сезон, както и от много англоговорящи. Най-активни по време на учебния сезон са учениците и студентите, които търсят както задължителната литература, свързана с учебния процес, така и книги, които са екранизирани. „Забелязва се тенденция към завръщане към библиотеката и четенето на книги в подрастващото поколение“, коментира директорът на варненската библиотека.

Преди седмица стана ясно, че общината е обявила международен конкурс за идеен проект за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека. Тя трябва да бъде първата библиотечна сграда, построена в България през последните 30 години.

Отреденият терен е между бул. “Осми Приморски полк”, ул. “Братя Миладинови”, ул. “Проф. Марин Дринов” и сградата на Община Варна. Емилия Милкова коментира, че изграждането на нова сграда на библиотеката е повече от наложително, тъй като в момента обслужването, което се предлага, е затруднено и недостатъчно качествено поради липсата на подходящи условия.

„Адресите, на които библиотеката е разположена в момента, са три. Има и 3 хранилища, като това създава дискомфорт и напрежение в дейността както на самите библиотечни служители, така и на читателите, които не могат да си отговорят на въпроса защо дадена книга я получават след ден, а не веднага. Това е така, защото хранилищата на библиотеката са извън основните сгради. Освен това сградата, в която се помещаваме в момента, не е пригодена за обществена, тъй като липсват асансьори“, обясни Милкова.

В своята 130-годишна история варненската библиотека не е разполагала със собствена сграда. В момента тя се намира в ниското ниво на общината, като преди това се е помещавала в сградите на други учреждения. Сред уникалните и ценни книги, които се пазят в архива на библиотеката, са първото издание на Яворов, както и едно от най-ранните издания на Рибния буквар на д-р Петър Берон.