Добре дошли във Варна - МОЛската столица
Добре дошли във Варна - МОЛската столица / снимки: Дарик Варна
Варна - МОЛската столица
61331
Варна - МОЛската столица
  • Варна - МОЛската столица

В последните няколко години културата на пазаруване на българина вече не е същата, след като във всеки град с претенции се пръкна поне по един мол, в който между шопинг туровете можете да похапнете, да пиете кафе, да отидете на кино, a междувременно i да си платите и сметката за телефона.

Кога един търговски център може да се нарече мол?

Според Международната асоциация на търговските центрове, мол (на английски мall) е група от търговски помещения в една или повече сгради, които са планирани, развити и управлявани като един имот, имат минимум 5 000 м2 брутна отдаваема площ и собствен паркинг. В Щатите пък, една от родината на моловете, с това определение се свързват търговски центрове с минимум 10 000 м2 брутна отдаваема площ.

Замислени като фабрика за печелене на пари, моловете бързо намериха своето място в ненаситната на маркови стоки България. Първа с мол през 2006 г. се сдоби София, но не след дълго (през 2007 г.) и Варна се похвали с голям шопинг център от съвременен тип. И така МОЛската история на Варна се пише вече шеста години. За това време в най-големия български град по Черноморието се появиха 7 мола, един от които затвори безславно, други два са на „командно дишане", а четвърти все още чака своето откриване. Проект за седми пък въобще не бе започнат и си остана само на хартия.

Да си първи не винаги означава сигурен успех

Central plaza - търговският център с претенции за първи варненски мол, е и първият затворен. Надписи на входа информират, че търговските площи вътре се отдават под наем.

Добре дошли във Варна  МОЛската столица
netinfo

Да си сред първите не винаги означава сигурен успех, а другото доказателството за това е и Pfohe mall. Търговският център днес е полупразен. Едното от двете му крила е запечатано, а в другото рядко влизат клиенти. Неотдавна молът смени собственика си и бе прекръстен на Shopping outlet center. Търговският център бе напуснат и от наемателя на най-големия си магазин - този на голяма верига супермаркети. Единственото ново нещо е бинго, открито в началото на тази година. Имаше проект молът да приюти администрацията на кметство "Младост". Това обаче не се случи. Което явно не пречи входът на затвореното крило да бъде облепено с избирателни списъци.

Добре дошли във Варна  МОЛската столица
netinfo

Varna towers, или Двете кули, както е наричан от варненци, е сред последните, появили се в града. 70-метровите Кули обаче също го закъсаха. Ако днес влезете в сайта на Varna towers, ще останете с погрешното впечатление, че в мола всички магазини си работят. Реално обаче не е така. Огромни лъскави пространства стоят празни. Затворени са повечето магазини, част от заведенията и автомивката в подземния паркинг.

Добре дошли във Варна  МОЛската столица
netinfo

Защо кръглите или разделени на две молове не се радват на успех?

Един търговски център трябва да бъде проектиран така, че архитектурата и интериорът му да отговарят на изискванията на наемателите, а не на инвеститорите, смята Добромир Ганев, експерт по недвижими имоти и управител на българския клон на консултантската компания GVA Sollers Solutions. Като пример той посочи бившия Pfohe mall и Varna towers. Подобни специфични форми, като разделен на две мол, или комплекс с кръгла форма, не дават добро възприятие на клиента. Това са тенденции, които са изследвани през годините, посочва Добромир Ганев.

Какво се случва с един фалирал мол?

Най-доброто приложение е превръщането му в офиси. Човешката фантазия може да роди какви ли не неща, но има значение как са проектирани помещенията, вентилацията и другите системи вътре, обяснява експертът.

Варна все още е №1 по молове на глава от населението

Отдавна експерти по търговски площи предупреждаваха, че във Варна няма място за много молове. Въпреки това морската столица дръпна напред и вече няколко години оглавява класацията за най-много търговски площи в молове на 1 000 души население. Да , има и такава класация. По този показател Варна е първенец и през 2012 г. с 359 м2 на 1 000 души, следвана от Русе с 356 м2. В класацията следват Бургас (334), Стара Загора (329), Пловдив (215) и Плевен (177). Най-малко търговска площ на 1000 души, както беше и през 2011 г., се пада на София със 165 м2. Наемните стойности в шопинг центровете през миналата година се понижават, като за София са между 18 и 35 евро на м2, а във Варна и Бургас - между 15 и 30 евро на м2, става ясно от доклада на GVA Sollers Solutions за пазара на търговски площи у нас през изминалата година.

Тази година в страната врати предстои да отворят нови четири мола - три в София и един в Бургас. За други три големи шопинг центъра все още няма насрочена дата за откриване. Сред тях е и Mall Galeria във Варна. Той обаче едва ли ще бъде отворен тази година, прогнозира Добромир Ганев.

Варна обаче може да се похвали с първия развлекателно-търговски център за майки с деца в България - Mam's & Me. Той бе открит на 1 юни миналата година, за радост на най-малките, които вече научават какво е мол дори преди да тръгнат на училище.