Дишаме сравнително чист въздух, уверяват метеоролози
Дишаме сравнително чист въздух, уверяват метеоролози / Darik Varna

Въздухът във Варна е сравнително чист и измерванията през периода 2002-ра - 2009-та година не показват стойности на замърсителите, надвишаващи пределно допустимите концентрации. Това е становището на експерти от варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

От 2002-ра година насам стойностите на серния диоксид и азотния диоксид спадат, а концентрацията на общия прах във въздуха не превишава допустимите стойности, посочи Галя Максимова.

Най-топла през последните 20 години във Варна е била 2007-ма година, разкри зам.-директорът на варненските метеоролози Иван Иванов. През 15 от последните 18 години средногодишната температура в морската столица е била над климатичната норма. Най-студено за последните 20 години е било на 25-ти януари тази година - 17,8 градуса под нулата. Най-мразовитата година пък е била 1996-та. Летата и зимите стават все по-топли, коментира Иванов. За посочения период най-голямо е количеството на валежи през миналата година. Най-много валежи във Варна има през есента. Най-снежната зима в морската столица е през 2009-та - 2010-та година, когато снегът достигна 32 см.

Високите вълни, на които станахме свидетели по време на бурите през февруари, не са цунами, увериха варненските метеоролози. Крайбрежната ивица пък е динамична и не бива да ни плаши отнемането на плажа от морето, обясниха те.

Увеличаването на подпочвените влаги е условие за чудесни добиви, коментира Мирослав Илиев от НИМХ-Варна. То обаче крие и опасност от загниване на зърнените култури. Най-пострадали са овощните дръвчета, но най-вече в Силистренско и Русе, разкри той. Във Варненско добивите от пшеница и плодове ще бъдат добри.