Директорът на варненската библиотека Емилия Милкова
Директорът на варненската библиотека Емилия Милкова / netinfo
Емилия Милкова ще лобира за нова сграда на библиотеката и ще работи за изработване на стратегия за развитие на българската култура.
Депутатски маратон на четенето ще организира шефката на библиотеката
92949
Депутатски маратон на четенето ще организира шефката на библиотеката
  • Депутатски маратон на четенето ще организира шефката на библиотеката
Да се изготви препоръчителен списък от книги, които биха повишили културата на депутатите и да се проведе маратон на четенето са част от идеите на директора на Регионалната библиотека Емилия Милкова, която е седма във варненската листа на ГЕРБ от гражданската квота.

„Има чудесни биографии на политици, които са безспорни авторитети и са признати от цял свят“, посочи тя.

Във варненския ефир на Дарик Милкова призна, че е останала изненадана от поканата да се включи в предизборната битка, която дошла от кмета Иван Портних. Тя я приела като признание за работата на целия екип на библиотеката.

„Поканата дойде в разговор за проблемите на културата. Приемам я като оценка за съвместната работа на библиотеката и общината. Надявам се тя да е полезна и този опит да се пренесе на национално ниво“, коментира Милкова, която би работила в бъдещия парламент в полза на новата сграда на варненската библиотека.

Работата по проекта върви с добро темпо. До края на август трябва да приключи техническата му част, а през септември да се внесе в общината за одобрение на главния архитект, обясни кандидат-депутатът на ГЕРБ.

Освен че ще лобира за нова сграда на библиотеката, Милкова има намерение да работи и за обновяване на библиотечните фондове, активиране на процеса за опазване на културното наследство, изработване на стратегия за развитие на българската култура.

„Книжната ни памет не фигурира в културно – историческото наследство, а трябва“, подчерта Милкова и открои модернизацията на културната инфраструктура като акцент в програмата на ГЕРБ.

Ако бъде част от народното събрание, тя би работила и по предложенията на музеи и галерии за промени в Закона за културно – историческото наследство. Осъвременяването на Закона за обществените библиотеки и прилагането на стандарта ще подобри тяхната дейност, смята Милкова. Тя има намерение да обърне внимание и на читалищата, както и на стратегия за развитието на българското кино.

Парламентът има нужда от хора, свързани с библиотечното дело, тъй като почти няма народни представители, които професионално да се занимават с това, смята директорът на Регионалната библиотека.

„С библиотечното дело се занимават скромни хора, отдадени на професията, които обаче имат изисквания“, добави Милкова, според която тази сфера трябва да бъде обществена.

„Частните библиотеки са по-скоро малки колекции, но не бих казала, че са успешни. Според мен бъркат, че обръщат библиотечното дело в бизнес модел. Аз го възприемам по-скоро като общество с еднакви интереси. Библиотечното дело е обществено, а подборът трябва да се прави от специалисти“, изрази мнение тя.