/ NOVA
Изоставени и пустеещи са железопътни вагони част от „Царските влакове” през 40-те години на миналия век. Те се намират в едно варненско село и са в окаяно състояние, тъй като се използват за сборище на ловци в община Дългопол, недалече от село Арковна, където се намира и жп гарата. Там са „Царските вагони”. Поне, така е написано на навигацията, която отвежда екипа на NOVA до мястото. Някога, това е замислено като музей на открито и място за отдих, но в какво се е превърнало? По-скоро в декор за филм на ужасите.

Наричат ги „Царските вагони”. С това име са описани и като атракцион. Без навигация мястото трудно може да бъде открито.  Двата вагона стоят повече от 50 години край жп спирка „Арковна”. Свидетел на тяхната история е 69-годишният Николай Николов, познат с прякора си Пагона. Живее на спирка „Арковна”. Работил е в железницата.

„Аз държах ключовете. Като дойде някой и му отварям – да хапне и пийне. И толкоз. Занемариха ги. Железничарите ги ползваха за хапване и пийване. Да се каже, че са били в „Царските вагони”. Посуда, мебелировка – това е отишло след 44-та година по вилите на комунистите. Всичко е ограбено”, разказва Николай Николов.

И сега е видно, че вагоните и пространството около тях се ползват за празнични събирания.

По информация от БДЖ вагоните са произведени през 1925 година и 1928 година. Закупени са през 1941 година от железницата и са преустроени за пътуване на служители от Министерски съвет. Били са в движение около 30 години.

Подобен тип железопътни вагони са ценени по целия свят. Подобни са в емблематичния „Ориент експрес”. Билетът за тях вече надхвърля 50 000 евро. Не е ясно, защо двата вагона не са част от композицията „Корона Експрес”, която е запазена, но все по-рядко пътува. А при атракционни пътувания билетите за нея свършват на момента. В миналото, в царския влак са се возили само знатни особи, припомнят историци.

Повече гледайте във видеото. 
NOVA