Удариха Михаил Михайлов на протеста в Пловдив
Удариха Михаил Михайлов на протеста в Пловдив / DarikNews.bg, архив

Общинският съветник от Атака Михаил Михайлов е нападнат по време на протеста в Пловдив срещу връщането на Куршум джамия, докато е давал интервю за телевизията на партията.

„Разни озверели футболни хулиганчета казаха тези са от Атака и ни се нахвърляха. Аз отнесох един юмрук в лицето. Не са ме пребили. Жив и здрав съм", каза за Дарик Михайлов.

Той допълни, че футболните фенове са оставени да потрошат Джумая джамия в Пловдив, а полицаите не са ги закачали.

Бой възникна между протестиращи и полицаи в центъра на Пловдив, близо до централата на ДПС в града. Има данни за 5-ма ранени и един арестуван.

Стълкновението стана на бул. "Цар Борис III Обединител" между тунела и кръстовището на "Чифте баня".

По време на протестното шествие, което по обед тръгна от Турското консулство по централния булевард, протестиращите разбиха павилион за вестници.

Малко преди това десетки бомби и павета полетяха към сградата на Джумая джамия в центъра на Пловдив, въпреки засиления полицейски кордон, заради днешните протести. Над 1500 протестиращи, сред които футболни фенове от цялата страна и жители на Пловдив, Карлово, Сопот и други градове, се събраха отново пред Съдебната палата в Пловдив на организиран протест срещу искането на мюфтийството да се възстанови собствеността върху вакъфските имоти в България. По непотвърдена информация по време на шествието са пострадали няколко граждани от ромски произход. Има информация и за пострадали коли по пътя.

В Апелативния съд тази сутрин бе даден ход делото по жалбата на община Карлово за възстановената собственост върху древната „Куршум джамия".

С български трикольори и транспаранти пред сградата на съда протестиращите отново пяха патриотични песни и скандираха „Долу ДПС" и „За България - Свобода или Смърт". От Съдебната палата, където беше сборният пункт, протестиращите се отправиха към кръстовището на „Чифте баня", което остана блокирано повече от час, след което се отправиха към моста на панаира и после обратно към площад „Съединение".

Шествието стигна до турското консулство, каквато беше целта. Консулството обаче е отцепено от десетки представители на полицията и жандармерията. За момента обстановката е спокойна и феновете четат декларации.

По-рано представители на ВМРО изказаха официално протеста си срещу намесата на консула Шенер Джебеджи в политиката на местните власти. Поводът е ултимативното писмо на консула, изпратено до Общинския съвет в Карлово, с което се настоява да бъде оттеглена декларацията за геноцида, за която Дарик радио вече съобщи. От своя страна кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който днес също е на протеста, призова за национална подкрепа.

Целият периметър се охранява от над 200 полици и жандармеристи, като през цялото време гърмят десетки бомбички и се пускат сини и жълти димки от привържениците на футболните агитки.

По-рано през деня представители на ВМРО се събраха пред турското консулство в Пловдив, за да демонстрират несъгласието си, свързано с намесата на консула в работата на местната власт. Към 9 ч., сутринта, в началото на приемния ден, те са поискали да му подарят картината на Ярослав Вешин "На нож". В консулството обаче, пред което има засилено полицейско присъствие, никой не е отворил вратата. Поводът е писмото, изпратено от турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи, до Карловския общински съвет, с което настоява местният парламент да оттегли декларацията си, в която действията на Турция по време на Илинденско-Преображенското въстание и Балканските войни са обявени за геноцид.

В официална позиция ВМРО настоява Турция да отзове своя консул и българският външен министър да изпрати протестна нота до турския си колега. Декларацията ще бъде изпратена по куриер, тъй като не може да бъде оставена в консулството, което остава затворено.

През последните 24 часа, екип на Дарик също прави неуспешни опити да се свърже с турския консул в Пловдив - Н.Пр Шенер Джебеджи. Това не е негова работа да се намесва във вътрешната работа на България и не се случва за първи път, коментира пред Дарик Александър Сиди от пловдивската организация на войводите, който припомни протеста на консула и срещу карта на Санстефанска България, изобразена на билбордове, покрай националния празник 3-ти март.

Преди седмица около хиляда фенове и граждани обсадиха Съдебната палата в Пловдив по време на делото за четири вакъфски имота в града. До инциденти не се стигна, но протестиращите се заканиха, че мирните протести ще спрат, ако днес съдът реши да върне карловската Куршум джамия на мюсюлманското вероизповедание. Първи протест в защита на тази джамия, като общинска собственост, се проведе през ноември в центъра на Карлово и събра около 3000 души.