Спешно за „спешния” 112: или случка от вечерта
Спешно за „спешния” 112: или случка от вечерта / netinfo

Възрастен мъж се преби тази вечер на завой в квартал „Изток", до бл. 13 в Казанлък.
Спускане по нанадолнище и скъсана верига на велосипеда станаха причина мъжът да не успее да овладее велосипеда си и по чудо не се заби в лек автомобил, движещ се пред него. Вследствие на падането на завой и върху бордюр, мъжът се претърколи няколко пъти на асфалта и остана неподвижен, потънал в кръв.

Инцидентът стана  в 19 часа, на около 300 метра източно от Спешния център в Казанлък, на входа на затвореното от години общежитие на бившия Механотехникум.
В същото време в продължение на близо 5 минути двама различни очевидци на инцидента, позвънили през интервал от време на „спешния" 112 бяха принудени да отговарят на всевъзможни въпроси от рода на: познават ли пострадалия, на колко е години, къде и как е станал инцидента, точния адрес на мястото, как се казва подаващия сигнала, докато други граждани се опитваха да помогнат на пострадалия. Особено настоятелно операторката на 112 държеше да научи точния адрес на мястото, независимо от достатъчните указания за това къде се намира пострадалия мъж. Отделен е факта, че в района на инцидента няма нито една указателна табела за името на съответната улица.

Вместо бързо да прекрати разговора и предаде сигнала на колегите си от Спешния център в Казанлък, операторката на 112, приела сигнала препоръча на ядосания гражданин, който разговаряше с нея да не се вълнува толкова.
Повече от 6 минути нямаше реакция и на двата сигнала, подадени на телефон 112, въпреки че гражданите, останали при пострадалия виждаха в далечината една от линейките на Спешния център в Казанлък, готова за сигнали. Военнослужащ на мотоциклет бе помолен на място да подаде сигнала за пострадалия. Малко по-късно двама млади роми с лек автомобил предложиха сами да откарат пострадалия в Спешния център.

Едва след това по звуковата и светлинна сигнализация на дежурната линейка стана ясно, че най- вероятно сигналът за този инцидент вече е постъпил в Спешния център на Казанлък.

След цялата тази сага е повече от логичен въпроса: колко „спешен" е спешният 112 и дали докато операторите задават всевъзможни въпроси на подаващите сигнала, с цел да  парират евентуален фалшив сигнал,  не  се губи ценно време за даден човек? Или живот?