Сградата на родилното-една от емблемите на Стара Загора
Сградата на родилното-една от емблемите на Стара Загора / от фонда на частен колекционер

Димчовата сграда е една от емблемите на Стара Загора. Тя е строена през 20-30-те години на миналия век. Името й идва от фамилията на нейния собственик-юристът Димчев, който заедно със семейството си се преселил в София.

До 1944-45 година в нея се помещавала Съдебната палата. Това разказват архивите, пазени в Регионалната библиотека за днешната сграда на кръстовището на булевардите „Ген. Столетов" и „Руски". Там сега се намира Акушеро-гинекологичният комплекс, който предстои да бъде пребазиран на мястото бившата Университетска поликлиника, а сградата-собственост на болницата, ще бъде обявена за продажба.

В годините Димчовата сграда е претърпяла многобройни преустройства и е загубила част от някогашното си очарование, разаказа директорът на библиотеката Снежана Маринова.

Сградата на родилното-една от емблемите на Стара Загора
netinfo

„Тя е била много красива и е предизвиквала интереса на съгражданите ни именно с купола, който се е издигал, с многобройните орнаменти по прозорците, със заоблената си част, която гледа към кръстовището. По онова време се е извисявала над останалите къщи в Стара Загора. През 1967 година, когата е функционирала като Съдебна палата, сградата е достроена на изток, заради което е била съборена друга много красива частна къща. Тя е строена през 1928 година и се е намирала на мястото на сегашния вход, където се изписват новородените. За нея разказват архивите на известния старозагорски архитект Христо Димов, който по всяка вероятност е бил оценител на Димчовата сграда и на този дом".

Арх. Димов е автор на много интересни старозагорски сгради, между които Ханчевата къща, специализирал е проектиране и строителство на сгради за бани. Негова е банята в с.Ягода.

Спомен за Димчовата сграда/снимката в текста е от фонда на РБ "З.Княжески/, пази колекцията  „Стара Стара Загора".

Сградата на родилното-една от емблемите на Стара Загора
netinfo