Прокуратурата оневини бившия кмет на Казанлък
Прокуратурата оневини бившия кмет на Казанлък / netinfo

По 4 сигнала до Районната прокуратура в Казанлък, по които настоящият кмет на града Галина Стоянова е сезирала за нарушения на закона, направени от предишния кмет, в два от случаите Прокуратурата е отказала да образува досъдебни производства и преписките са изпратени в архив, едно - за разглеждане до по-висшестоящ орган- Окръжната прокуратура, а един от нейните сигнали е стигнал до Апелативната прокуратура в Пловдив. Оттам също са прекратили преписката.


Казусите, по които Стоянова сигнализира Прокуратурата в Казанлък са свързани с изхарчването на почти всичките пари -2 мл. лева от предишния кмет на общината Стефан Дамянов, получени от сделката с фирмата за фотоволтаици - „ Би Си Ай".
Според решението на Общинския съвет от предишния мандат, парите от тази сделка следваше да се разходват след тяхно решение. Дамянов през октомври месец е разплатил избирателно част от задълженията на общината, хонорари и други стари плащания, на стойност 2 млн. лева. Остатъкът по сметката на общината от тази сума е едва 241 хил. лева. РП е препратила преписката до Окръжна прокуратура, откъдето прокурор Петър Василев е установил, че „ безспорно има известни нарушения от страна на кмета Стефан Дамянов, налице е и превишаване на властта , но липсват данни за извършено престъпление и няма ощетяване на Общинския съвет. С тези мотиви Петър Василев от ОП - Стара Загора е отказал да образува досъдебно производство за изхарчените 2 млн. лева от Стефан Дамаянов „ на свой ред кметът на Казанлък Сега Галина Стоянова е обжалвала това становище на ОП до Апелативна прокуратура в Пловдив.


На свой ред Апелативният прокурор Николай Божилов, също оставя жалбата на кмета на Казанлък без основание, въпреки че приема факта, че кметът на Казанлък от преходния мандат не се е съобразил с волята на колективиня орган , но също така приема и тезата, че няма имотна облага за кмета, няма и деяние, което да нарушава обществения интерес. Поради което също прекратява производството по преписката. Божилов счита, че за тези действия на Дамянов е следвало да се атакуват пред Областна управа и Административния съд.
През лятото на миналата година фирмата „ Би Си Ай" получи над 1200 декара общински земи в района на Община Казанлък и за тях следваше да плати 2млн. 250 хил. лева. С решение на общинския съвет тези пари трябваше да се харчат от новия кмет на Казанлък, след решения за какво от колективния орган.


По други два казуса, по които РП- в Казанлък се е самосезирала на база публикации в регионалната и местна преса, РП-в града също на практика оневинява бившия кмет. Това са материала за скандалния договор за доставката на храни в детските и социални заведения на общината, подписан преди 2 години и за парите, похарчени от за сопртните дейности.
По тези два сигнала , Прокуратурата в Казанлък приема, че няма лични облаги, не са разходвани чужди пари, както и че липсва умисъл за сключване на неизгодни сделки. Така на практика се сваля каквото и да е търсене на отговорност от страна на лицата, а пряко ангажиран и за тези случаи- бившата зам. кметица на Казанлък Юлияна Палазова и експерта по въпросите на спорта Ангел Радевски.
И в тези два случая РП отказва да образува досъдебно производство и праща делата в архив.


Четвъртият казус, свързан с община Казанлък, по който в последните месеци е работила РП-Казанлък е изпратен в Окръжната прокуратура.
Той също е по сигнал на кмета Галина Стоянова и касае финансовия одит на общината за периода 2009-2010 година. Районната прокуратура, в лицето на прокурор Кръстин Кацаров, е констатирала в становището си всички наушения, визирани във финансовия одит, твърди че допуснатите нарушения са се отразили на ефективното разходване на публичните средства и и отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма данни за престъпление.

 
Аз спирам дотук, катеоричан бе на пресконференция кметът на Казанлък Галина Стоянова. Очевидно не можем да търсим справедливост, но можем да се учим от грешките, заяви тя пред журналисти. Справедливост няма. Аз много вярвам, че управлението на моя екип ще се гледа под лупа, затова моята роля е да се движим по закона, да не ощетим общината, допълни тя.
Стоянова съобщи, че въпреки усилията на общинската администрация да разплаща стари задължения и да стопява общия размер на задълженията по стари плащания на общината, които са в размер на над 6 млн. лева, и след 6 месечното й управление , този размер е все така голям и не пада под 6 млн лева. „Попаднахме в ефекта на снежната топка", притеснителното е, че закъсняваме с плащанията и по новите договори, каза тя.
Над 100 хиляди лева месечно се изплащат от бюджета на община Казанлък по стари договори от предишни години, в т. ч. и от 2008 година, а постъпленията от местните данъци са в размер на 60 хил. лева месечно и то в периодите на активно плащане. Попадаме в капана на снежната топка, лаконична е Стоянова.
Въпреки сериозните финансови затруднения, които има да преодолява кмета на Казанлък и екипа му, по думите на Стоянова в момента програмата за проджаби върви добре, няма опасност да спрат плащанията на служителите в администрацията. Криза има, но по-важно е гражданите да не усещат тази криза, допълни кметът на Казанлък.
Като притеснително Стоянова определи огромното задължение на Община Казанлък към Областна дирекция на полицията, което е от 2007-ма година и е в размер на 1,2 млн. лева. До момента нито лев не е платено за това.

Междувременно стана ясно, че финансовият отидт на Общината за 2011 година е заверен  от Сметната плата с резерви, тъй като са установени "отклонения в бюджета и не са предотвратени пропуски и грешки". Този факт превръща община Казанлък в наблюдавана община през тази година и ще й бъде направен финансов одит от Сметната палата още на 9-месечието. 

По ирония на съдбата оневиняващите  прокурорски становища  застигат бившия кмет на Казанлък Стефан Дамянов, в деня, в който празнува  своята 74 годишнина.