Проф.Славов: Животновъдството се нуждае от повече субсидии
Проф.Славов: Животновъдството се нуждае от повече субсидии / DarikNews.bg

Отнасяме се с уважение към протестите на зърнопроизводителите, но сектор животновъдство изпитва остра нужда от увеличение на субсидиите. Това коментира деканът на Аграрния факултет към Тракийския университет проф. Радослав Славов.

„Едва ли зърнопроизводителите са в най-тежко състояние от сектор земеделие, макар че никой не отрича тяхната значимост. Животновъдството има спешна нужда от повишаване на субсидиите, защото неговото състояние е най-тревожно. То загива заради ниските изкупни цени и липсата на адекватна държавна политика".

В десетия ден от недоволството си зърнопроизводителите прекратяват протестите до 31 януари догодина. Те настояват за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Зърнопроизводителите искат да има по-голяма прогнозируемост за сектора и не са се отказали от искането си за осигуряване на средствата за земеделие, разписани във финансовата рамка за следващата година.

Деканът на Аграрния факултет проф.Славов подчерта, че за изминалите четири години от управлението на сегашното академично ръководство, са проведени седем семинара по важни за сектора въпроси, но за съжаление е липсвала чуваемост от страна на ресорното ведомство.

От факултета се подготвят да кандидатстват отново по Норвежката програма, но с проект, насочен към качеството и безопасността на храните. До сега е работено по 94 университетски, пет национални и седем международни проекта. Акцент в бъдещата дейност, освен разработването на проекти, ще бъде подобряване на учебната дейност-въвеждане на повече практически форми на обучение, разширяване на връзките с бизнеса. Предвижда се и създаването на нова специалност - биотехнологии.

В момента 1125 са студентите, които се обучават в Аграрния факултет. Оттях 320 са с държавна поръчка. 80 са преподавателите, от които 16 професори, 42-ма доценти и 22-ма асистенти. Петте специалности във факултета са акредитирани.