В рамките на програмата на тазгодишното издание на „Празници в долината на тракийските царе“, Община Казанлък организира тридневното изложение на вина под надслов „Празници на тракийското вино и винена култура 2022“, съобщиха от Общината.

Събитието ще се състои пред Тракийската гробница в парк „Тюлбето“ на 26, 27 и 28 август и в него ще вземат участие гост-изложители от цялата страна. Още от времето на траките, основната търговия на региона е била свързана с продажба на лози и вина, а рецептите са се предавали от поколение на поколение.

Кой трябва да се въздържа от консумацията на вино

Виното е било централен елемент в живота на траките. Историческият регион на Тракия се е простирал на изток от Македония до Черно море и Мраморно море и на юг от Дунав до Егейско море.

Индоевропейският народ на траките е оставил много писмени и археологически паметници, като на територията на България се намират около 19 хиляди гробници, които се приписват на тракийската култура от началото на IV хилядолетие пр. н.е. 

Още преди три хиляди години Омир е възпял качествата на тракийското вино, разказват от Община Казанлък. Счита се, че някои местни сортове като „Мавруд“ и „Мелник“ са били култивирани още преди пет хиляди години по хълмовете на Южна България. 

„От траките до днес единственият поминък в района е отглеждането на грозде и производството на вино. Не един античен автор е възпял тракийското вино и рецептите, които се предават от баща на син, поколения наред... Това е, което ме вдъхнови!“, казва италианецът Едоардо Миролио, който пристига от Алба, Пиемонт, и започва да сади своите лозя в новозагорското село Еленово, където през 2002 година е създадена и едноименната изба, посочват още от администрацията. 

В търговското изложение на вино и  деликатеси гостите ще имат възможност да дегустират и закупят най-добрите български селекции, представени от наложили се на българския и международен пазар винарни. 
БТА