Общинският съвет на Казанлък: или парите, или на прокурор
Общинският съвет на Казанлък: или парите, или на прокурор / netinfo

 

 Кметът на община Казанлък  Стефан Дамянов се задължава  незабавно да  преведе  434 хиляди лева по сметките на МБАЛ -Казанлък, като част от гласувана субсидия за настоящата година. Ако той не стори това, председателят на Общинския съвет на града Васил Самарски  се задължава да уведоми за това областния управител на Стара Загора и районния прокурор, които следва да вземат нужните по закон мерки.

Това реши местният парламент на Казанлък след дълги и оспорвани дебати , свързани с актуалното финансово състояние и проблемите на местна болница.

До тях се стигна след като стана ясно, че още тези дни две фармацевтични компании - „Хигия" и Софарма Трейдинг" ще предприемат съдебни искове спрямо  казанлъшката болница за огромен ръст на неплатени задължения,  висящи с  години. От трибуната на местния парламент управителят на  най- голямата общинска болница в страната, каквато е Казанлъшката- д-р Кети Маналова съобщи, че средно годишно задълженията на болницата през последните  пет години за медикаменти и консумативи са  „набъбвали"с по 700-800 хиляди лева годишно, како и че здравното заведение има неразплатени суми за това от пет години.

Само през настоящата година не са трупани нови задължения по отношение  на лекарствата и консумативите. В края на септември тази година задълженията на МБАЛ-Казанлък към доставчиците на лекарства са 2 млн.317 хиляди лева, при положение,  че девет месеца по-рано те са били 3 млн. 257 хиляди лева.

Маналова , както и съветници настояха общинската управа да изпълни ангажиментите си към болницата и преведе гласуваните в тазгодишния бюджет средства от 1,3 млн. лева.

Първо трябва да спасим общината , а след това всички останали, заяви на  свой ред кметът Стефан Дяманов , който определи решението на съветниците за незабавния превод на близо половин милион лева по сметките на болницата като извиване на ръце и изнудване , тъй като общината нямала тези средства". Той предложи да се търсят други алтернативи за излизане от сложната ситуация. Според кмета на Казанлък болничната управа и местната власт трябвало да действат в посока  здравното заведение да стане държавно или част от 14-те клинични отделения да  заработят като хосписи.

 Дамянов  настоява съветниците да приемат друго , " спасително предложение",  по думите му, в ситуацията, в която е изпаднала общинската хазна с  неразплатените  над 2 милиона лева. Кметът заяви, че било крайно необходимо да се продадат  380-те декара земя в  района на Минерални бани Овощник. Предлаганата сума за общинските имоти от крупна фирма в региона,  е малко над 2 млн. лева. Според съветници на Казанлък обаче сумата, за която се иска да бъде осъществена продажбата   е ниска, на база декарите общинска земя, които ще се загубят. Те от своя страна поискаха кметът и общинската администрация да коригират ценовото си предложения за земите, като принципно дадоха съгласие  да дискутират по въпроса за продажбата.

Исканият милион за 9-те декара земя в района на болницата няма да й решат проблема с парите, категоричен бе кметът.

Пред съветниците градоначалникът  изрази тревогата и безпокойство и  от  сериозното изоставане от 20% с данъчните и неданъчни приходи в общината, спрямо същия период на миналата година. В края на септември  изпълнението им е 54%, при 75% за миналата година.  Според него единственият начин да се наваксва това , за да не пострадат сериозно социални и други дейности в общината, са продажбите. Към момента реалният недостиг на средства в общинския бюджет е 2 млн.622 хил. лева.

Проектът за бюджет на Казанлъшката община за 2010 година е особено тревожен, стана ясно на заседанието на Съвета. От сега се знае, че поне с 1 милион 156 хиляди лева ще са по-малко приходите за делегираните от държавата дейности,  което ще се отрази пряко на работата на културни , социални, здравни и образователни заведения. С 390 хиляди поне ще са по-малко догодина и целевите средства за капиталови разходи.

Заради недостиг на пари в местната хазна вече близо половин година не са разплащани хранителни доставки за детските заведения,а просрочените задължения за всички местни дейности за деветте месеца на годината са в размер на 943 хиляди лева.