Марта в цветовете на дъгата и в Казанлък
Марта в цветовете на дъгата и в Казанлък / Д.Бобева

„Марта в цветовете на дъгага-2", под този надслов старозагорската майсторка на мартеници други български красоти Таня Иванова, подреди своята първа изложба с мартеници в зала на ИМ „Искра" в Казанлък.


Това е първият творчески прощупълник на Таня в града на розите, чийто мартеници казанлъчани познават от трите й досегашни изложби в Стара Загора ,както и от стотиците красиви мартеници, които всяка година тя излага на търговската улица в града на липите.
В казанлъшкия музей Таня Иванова ,която е и част от екипа на „Старозагорски новини" показва части от своите три предишни изложби с мартеници, чийто екземпляри са дарени на Етнографския отдел на Регионалния исторически музей в Стара Загора.
Изложбите назад във времето на Таня, носещи настроението на пролетта са с имена" „Сюита в червено и бяло", от 2001-ва година, „Пролетен вятър" - от 2007-ма и „Марта в цветовете на дъгата-1" от миналата година.


Показаните експонати са изработени от изцяло естествени материи- вълна и вълнена прежда, мъниста, жълъди и всичко, което българската природа ражда.
За сръчните си ръце и красивите мартеници които вае Таня „ вини" своите две баби- от Търновско и Силистренско, които били големи майсторки. Не помни колко стотици мартеници е подарила в годините назад, нито колко сама е измайсторила, но е убедена, че мартеницата не е стока, а дух, история, отговорност. „Тя е част от нашето ДНК и като такава следва да бъде пазена, защото тя носи и нашата българска енергия", казва Таня Иванова.
Затова навръх красивия пролетен празник, какъвто е 1-ви март, Таня съветва всички да изработят сами своите мартеници, като усучат прости два конеца- бял и червен, но със своята енергия и пожелания за добро, здраве , късмет и любов. Нека вплетем нашата енергия в тях, а не чужда, казва майсторката на мартениците.
За Таня едни от най- ценните експонати, дарени на старозагорския музей са и колекцията от мартеници, изработени от нейни ученици и подарени на нея, по време на многобройните работилници, които тя организира в българските училища.
За посетителите на изложбата от мартеници на Таня Иванова бе особено интересен и факта, че нейните мартеници са именувани- кръщават ги гя и приятелите й. Така в колекцията на Таня могат да се срещнат „Болярката"-, голяма гиздава мартеница, станала особено търсена и актуална през последните години, „Явор и Калина", „Берачка на минзухари", „Ах, морето", поредиците „Момински копнежи" и „Градините на любовта", както и специално изработената преди две години огромна мартеница- символ „ Стара Загора - центърът на Вселената".
Изложбата от мартеници на Таня Иванова е подредена във аудио-визуалната зала на ИМ „Искра" и достъпът до нея е свободен. Тя ще остане отворена за посетителите до 4-ти март. Организатори на проявата са: Регионалният музей в Стара Загора, фондация „Пламък", Община Казанлък и ИМ „Искра" в града.
По време на откриването на изложбата всеки посетител получи специален дар от майсторката на мартеници- лично изработена червено-бяла красота и мартеничави шнурове с бонбони. В помощ на майсторката бе и малката Ева, която подаряваше с любов изработените мартеници.


След края на казанлъшката изложба с колекция от мартеници на Таня Иванова ще се сдобие казанлъшкия ИМ „Искра".