Кадрови дефицит застрашава психиатриите
Кадрови дефицит застрашава психиатриите / DarikNews.bg, архив

Дефицитът на персонал заради ниското заплащане и произлизащите от него тежки последици за лечението на душевно болните обсъждат днес на заседание ръководствата на 12-те психиатрични болници в страната. Домакин е най-голямата държавна болница у нас „Д-р Георги Кисьов" в Раднево.

Срещата се провежда под егидата на Българската психиатрична асоциация.

Преди няколко години психиатрите в България са били 670. В момента са общо 334. Персоналът в болниците е далеч под допустимия минимум за осигуряване на безопасността и на болните, и на тези, които се грижат за тях, категоричен е директорът на психиатричната болница в Раднево д-р Тодор Толев.

Освен емиграцията на медицински персонал в чужбина, съществувал и проблемът вътрешна миграция на лекари и сестри от болниците в заведенията за болнична помощ. Кадрите се ориентирали към центровете за психично здраве и психодиспансерите. Те предлагали с около 200 лева по-голямо възнаграждение в сравнение със заплатите в болниците. В радневската ДПБ „Д-р Георги Кисьов" лекар-ординатор получава 500 лева, а медицинска сестра - 400 лева.

Чрез днешната среща психиатрите искат да съдействат с предложения за промени на Министерството на здравеопазването. „Неприятностите с психиатричните болници днес, ще са неприятности за Министерството утре. Хората, които трябва да се лекуват при болнични условия, просто няма да има къде да отидат", убеден е д-р Толев, според който ситуацията вече е драматична.

В момента за четиристотинте пациенти в Раднево се грижат едва 12 лекари и 64 медицински сестри, като една сестра отговаря за две съседни отделения. Преди кризисния отлив на персонал там са работели 21 лекари и 90 сестри.