Газ и криза
Газ и криза / netinfo
Стотици промишлени абонати и обществени сгради в Стара Загора са без газ или с намалено подаване. Единствено засега не са засегнати битовите абонати, училищата, детските градини и ясли, болниците и социалните домове.

Повече от 150 тона нафта ще бъдат необходими, ако бъде спряно газоподаването към строзагорските общински училища.Това каза за Дарик радио началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Любенов.

“До обед директорите на общинските училища и кметовете трябваше да направят конкретни предложения за справяне със ситуацията, но повечето от тях все още нямат готовност.Изискваме ръководителите на учeбните заведения да излязат с предложение за броя на неучебните дни”, допълни Любенов.

Най-застрашени са казанлъшките училища. От тях само две ще могат да продължат занятия , като се отопляват с алтернативно гориво. Застрашени от студ са повечето старозагорски училища.Сред тях са Гимназията с преподаване на чужди езици”Ромен Ролан”, Руската гимназия”Максим Горки”, Второ и четвърто основно училище, частната гимназия”Елин Пелин”, както и Техникумът по електротехника и Техникумът по облекло и хранене.

За 15 часа е насрочено работното съвещание между общинската управа и представители на Газоснабдяване Стара Загора, което от месец ноември е част от “Бургасгаз”АД.

“От Газоснабдяване, Стара Загора получихме уверение, че Многопрофилната болница “Ст.Киркович” е последната институция, към която ще бъде спряно газоподаването.”, заяви в интервю за Дарик радио директорът на болничното заведение д-р Катя Бекярова.”В момента търсим алтернативни методи за отопление, най-веоятно –нафта.Засега болницата разполага с количество за едно денонощие.

От днес подаването на газ в страната се намалява с 2/3. Това стана ясно след края на оперативносъвещание вМинистерски съвет във връзка със създалата се ситуация след спирането на доставките на природен газ към страната ни.

На пресконференция след съвещаниетостана ясно, че в хранилището в Чирен има налични 570 млн. куб. метра природен газ. Това съобщи премиерът Сергей Станишев. По думите му има възможност да бъдат осигурявани около 4,5 млн. куб. метра на ден, което представлява 1/3 от нормалното потребление.

Премиерът увери, че приоритетно газ ще бъде осигуряван за отопление на гражданите и за публичните заведения като болници, училища, детски градини. Ще направим всичко възможно хората да не усетят недостига на газ и ефектите на заформилата се криза, заяви още Станишев. Приоритетни за държавата ще бъдат и тези производствата, които не биха могли да бъдат възстановени, ако веднъж се прекратят.

Като тежък удар върху Българската икономика определи спирането на доставките на газ за страната ни министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който също присъства на тази пресконференция. По думите му и в момента продължават преговорите между Украйна и Русия, очаква се кризата да бъде преодоляна в най-скоро време.