До 4,50 лева  предлагат за килограм розов цвят
До 4,50 лева предлагат за килограм розов цвят / Дарик

Надхвърли психологическите, поне до момента граници от 4 лева за килограм набран розов цвят, тазгодишната розова кампания, твърдят розопреработватели и розотърговци от Казанлъшко. Заради ежедневния дъжд и липсващият на практика качествен цвят, който няма възможност да цъфне, преди ден някои розотърговци и розопрекупвачи са предлагали дори по 4,50 лева за килограм набран розов цвят. Според тях, до миналата година подобна ценова експанзия е била немислима.

Въпреки наличието на розови пъпки, на практика кампанията е трудна и ще оскъпи поне към момента и тазгодишната реколта, и крайния продукт от нея, заради ежедневните дъждове, които валят в Розовата долина и сравнително ниските температури за това време на годината в Розовата долина.
От тях на практика пъпките буквално гният или съхнати това влошава много качеството на крайния продукт. Част от розопроизводителите дори са забранили да се берат пъпки, с надеждата за поне един недъждовен ден, в който те да разпукат.

 

Дъждовете и трудните условия за розоберачите пък, както и бюрократичните затруднения и бумащина по отношение на еднодневните трудови договори, допълнително изпразват розовите градини от желаещи да берат рози, независимо, че за набран розов цвят в момента се плаща почти по лев.
За разлика от предишната година ,когато розовите насаждения просто не дадоха добра реколта и това доведе до сериозно оскъпяване на крайните продукти от маслодайна роза, като цената на розовото масло достигна почти 8 500 хиляди евро за килограм, през тази пъпки има, но заради лошите метеорологични условия и високите изкупни цени по всички нива, очакванията са, че и през тази година цената на крайните продукти ще държи високи нива и дори може да надхвърли миналогодишните ценови постижения.
Само преди две години цената на килограм розово масло на световните пазари не надхвърляше 6 600 евро.
България е световен лидер в производството на розово масло. По данни на Министреството на земеделието и храните, годишно у нас се правят над 1.5 тона, което прави страната ни най- големият производител в света. Основно изнасяме розово масло за САЩ, Франция, Южна Корея, Китай и Япония.
През последните две години цените на розовото масло са рекордно високи. Това прави българския продукт по-скоро безценен, отколкото достъпен за българския потребител. Цената му лесно може да се съизмери с тази на чистото злато.