Деца оценяват Държавата
Деца оценяват Държавата / netinfo

12 деца, на възраст 12-18 години, от различни училища в Казанлък, заедно с представители на Младежкия общински съвет в града оцениха грижата на държавата към тях, поставяйки оценки на различни сфери, в националния Бележник 2016. Това съобщи Невена Трифонова, пресаташе на Сдружение "Бъдеще на децата", партньор на инициативата.
Бележникът се издава всяка година от 5 години насам като инициатива на Националната мрежа за децата в България. В него различни хора - професионалисти от Мрежата преглеждат ангажименти, които държавните институции са поели в различни техни планове, стратегии и други.
Целта на инициативата е да се види как бъдещото на България- децата, оценяват нейните грижи за тях: как училището, правителството и администрацията изпълняват държавните ангажименти към децата.
Детското и младежко участие е основен принцип, по който работи Национална мрежа за децата, като строго се спазва правото на децата и младите хора да имат мнение и да участват в обсъждането и вземането на решения, които се отнасят до тях.
Оценките, които децата могат да поставят на държавната грижа за тях в различни сфери, са също като в училище- от слаб 2 до отличен 6. Казанлъшките участници в националното препитване на държавата са предпочели да оценяват три раздела, свързани с грижата за тях: образованието, семейството и държавната грижа за децата, които не могат да живеят със семействата си.

Оценките на младите казанлъчани са поставяни под формата на диалог и дискусии в, проведени във фокус групи.

Резултатите от тях ще бъдат представени в края на месец април тази година. С тях ще бъдат запознати членовете на Министерския съвет, както и различни български институции.