Американски дипломат в Стара Загора
Американски дипломат в Стара Загора / netinfo

Секретарят по политическите въпроси в Политико-икономическия отдел на Посолството на САЩ Джослин Мак-Уилсън посети Кризисния център „Самарянска къща”. Мак-Уилсън сподели за богатия опит на Съединените Американски Щати в борбата срещу насилието над жени.

“Това е тема, от която се интересувам много. Но не е проблем само на Америка, а на всички жени по света. В момента сме посветени на един период 16-дневна кампания, която е с цел елиминиране на насилието над жени. Това е един много кратък период, но се надяваме, че ще послужи като катализатор за усилване на вниманието върху проблема през цялата година. Америка има традиция в справянето с насилието над жени, но е важно да спомена и законите, които ние имаме. Именно за това много държави се обръщат към нас за съвет”, заяви Джослин Мак-Уилсън.

Поводът за посещението на американския дипломат е Световният ден за борба с домашното насилие. От 25 ноември до 10 декември се провежда информационна кампания за популяризирането на дейностите, които Сдружение „Самаряни” предлага за жени и деца, преживели насилие.

Старозагорското сдружение има един от най-големите кризисни центрове в България, изграден през януари 2004 г. За изминалите 4 години има повече от 170 жени и деца, които са получили нужната подкрепа. Максималният срок за ползване на социалните услуги в Центъра е шест седмици, в зависимост от индивидуалните планове за социална работа. Срокът за престой не е строго регламентиран, а се определя по преценка на екипа в зависимост от нуждите на настанените потребители. Статистиката за тази година показва, че 53 жени и 31 деца са ползвали услугите на Центъра, а в момента в него има настанени 3 жени, едната от които е с двете си деца. За малчуганите има осигурен транспорт, за да не пропускат учебните часове.

От “Самаряни” работят и по два нови проекта. Единият е за изграждането на т. нар. “Синя стая”. В Стаята ще се приемат и изслушват деца, станали жертва на трафик или домашно насилие, но различното в случая е, че те ще бъдат разпитвани от близък човек. “По този начин стресът за детето не е толкова голям и то много по-лесно споделя за случилото се”, разказа изпълнителният директор на сдружението Диана Димова и допълни, че плануват догодина реализация на проекта.

Димова сподели и за проекционната програма за работа със “насилниците”. Идеята е да се работи и с двете страни в едно семейство. Обсъждат се варианти както са групи, така и за индивидуална форма на работа.

Проучване, което са направили от сдружението, показва, че около 90 – 95% от жените, минали през Кризисния Център, в последствие се връщат при “насилника” си.

Финансирането на Центъра е от американската организация “Деца на света". Помощ в проектите си “Самаряни” получават и от швейцарската организация “ОАК”.