/ БГНЕС
Уникална късноантична гробница със стенописи беше разкрита в София в началото на август при ремонта на тротоара на столичната улица „Московска”.

По първоначални данни гробницата е от края на четвърти и началото на пети век. По време на разкопките са открити множество глинени съдове, както и хиляди сребърни монети. Част от интересните находки са дървена дръжка на меч с украса, както и стрида от Бяло море, което насочва към богатия начин на живот на гражданите от Стара Сердика.

Открита е късноантична гробница със стенописи в София (СНИМКИ)

Късноантична гробница в София
БГНЕС

Работниците при ремонта попадат на върха на свода на тази късно антична гробница - една от многото такива, които са намирани през годините. „Тук имаме стенописи. Нещо изключително рядко в нашия опит от град София, всъщност Антична Сердика, тъй като стенописите в онази епоха са се поставяли от специални майстори, които са взимали много големи хонорари. По тази причина гробниците със стенописи в самата наша практика до момента са едва няколко”, разказа зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Късноантична гробница в София
БГНЕС

 
На 30 метра се намира друга една гробница със стенописи, която пък е и единствената в цяла Сердика, открита с надпис, който съобщава за името на погребания в нея. „Това, което беше огромната изненада за екипа, начело с археолога Юниан Мешеков от Музея за история на София, е, че кръстовете на тази гробница - християнска, датирана в V в., са идентични изцяло с кръстовете на стените на гробницата на Хонорий. Тоест, тук говорим не просто за интересна гробница, а за ярки доказателства за група. Един и същ майстор най-вероятно е работил и е стенописал няколко обекта в непосредствена близост с намиращия се до нас храм „Св. София”, който по онова време се е намирал в четвъртия си период”, обясни зам.-кметът.

Късноантична гробница в София
БГНЕС

По думите му тогава, в V век, най-вероятно, храмът е изглеждал също много внушително и е бил една от водещите християнски светини на античния град. „Именно затова кметът на Столична община взе решение да експонираме гробницата тук на място, ще направим специален вход от зелената площ с едно стълбище и ще могат гостите и жителите на града да разгледат от оригиналния вход стенописа, който намерихме и който ще реставрираме вътре в гробницата”, обясни зам.-кметът.

Късноантична гробница в София
БГНЕС

Колкото до това какви са стенописите, той отбеляза, че водещи са големи кръстове изпълнени в червен цвят, нещо много типично за V век, а даже и за VI век, които са поставени на различните стени на гробницата и т. нар. флорални мотиви. „Това са едни китки цветя, които се поставят много често по тези гробници, като тук те намекват, всъщност те разказват за вярването на древните християни за Райската градина“, разказа зам.-кметът. Тук няма надпис, но зам.-кметът каза, че съдейки по много богатия стенопис, който струва скъпо да се постави в онази епоха, може да предполагат, че е става дума за една от богатите фамилии.

Късноантична гробница в София
БГНЕС

Късноантична гробница в София
БГНЕС

 
Тодор Чобанов допълни, че вече са във фаза проектиране, работи се усилено, ако нямат някакви процедурни затруднения, следващото лято жителите и гостите на София ще могат да видят находката.

Късноантична гробница в София
БГНЕС