64-годишният психично болен мъж, който стреля по 3-о РУ на 10 януари сутринта, е правил начални опити да произвежда взривни вещества, заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той уточни, че не се е стигнало до изработката на взривно вещество, предаде БНТ.

Тече проверка как психично болният мъж се е сдобил с ловна карабина. В дома му са намерени още незаконни боеприпаси. Пушката, с която е стреляно по 3-о РУ, е със заличени номера и е незаконно придобита. По думите на министър Демерджиев проблемът е, че през годините е допуснато голямо количество оръжие със заличени номера да бъде придобито от различни слоеве от населението.

Стрелба по сградата на Трето РУ в София, има двама пострадали (СНИМКИ/ВИДЕО)

Освен психичното състояние на стрелеца, към момента няма друга известна причина, която да го е провокирала да стреля конкретно срещу 3-о РУ. Пострадалият при стрелбата полицай е с леки наранявания в добро състояние. 

Стрелецът е освидетелстван. Той е бил арестуван и настанен в психиатрично заведение. Изяснява се как се е сдобил с оръжието. Според директора на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски” д-р Цветеслава Гълъбова има сериозен проблем с грижите за хората с психични проблеми, предаде NOVA.

„Системата от грижи липсва, поради което е възможно хората с психични проблеми да имат опасно поведение. Тази система просто липсва у нас и може да се стигне до такива ситуация”, коментира д-р Цветеслава Гълъбова.

Според Милен Иванов, бивш зам.-ректор на Академията на МВР, с всяка една реформа полицаите на улицата намаляват. Проблем има с наблюдаемостта на контингента- „Районният инспектор трябва да наблюдава такива хора, но реално не може да обхване целия контингент. Той е натоварен и с много други работи”, каза Иванов.

Относно контрола на оръжията, той даде пример с Япония. „Там е страната с най-строгият контрол на оръжия. Бившият премиер Шиндзо Абе беше застрелян със самоделно оръжие. Колкото и да е строга системата винаги се намира някой, който да я пробие”, коментира Милен Иванов.

„Имаме сериозен проблема с контрола във всяко отношение. Не бива за психичната болест да се говори със стигма. Психично болните имат нужда от грижа”, обясни д-р Гълъбова.
Тя обясни, че при всяко противоправно деяние се прави нова експертиза. „Един човек даже да е диагностициран с психично заболяване, при което се признава невменяемост, не може автоматично при следващо противоправно деяние да се извади диагнозата и да се признае невменяемост. Отново се прави експертиза дали е бил вменяем към момента на деянието”, смята Гълъбова.