Искат анкетна комисия за проблемите в Студентски град
Искат анкетна комисия за проблемите в Студентски град / снимкa: DarikNews

Няма как всички ние, управляващи и опозиция, да не се съгласим, че Студентски град е своеобразен паметник на българския преход, на всички неудачи на български преход. Това мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Лютфи Местан, председател на парламентарната комисията по образование и наука.

Създаването на парламентарна комисия, която да установи причините, довели до състоянието на Студентски град, Местан аргументира с „некоректното прилагане на Закона за реституция”. „Вероятно ще установим случаи на възстановяване на земеделски земи или части от тях, попадащи в урбанизирани територии. Вероятно ще се натъкнем и на промяна на предназначението на обектите. Необходимо е всичко това наистина да се установи – сделка по сделка, акт по акт. Онова, което минимум дължим не само на студентите, а на цялата общественост, е цялата истина по този въпрос, независимо кой ще бъде засегнат”, каза той. По думите му създаването на комисията трябва да приключи още тази седмица, за да може тя да заработи бързо. „Това трябва да се случи като превенция на риска, за да не се случи това и в други студентски градове”, уточни още той.

Той изтъкна, че като "представители на управляващото мнозинство този път по изключение се съгласихме тази комисия да бъде създадена на паритетен принцип". „Не би трябвало да има никакви съмнения за коректността на резултатите от работата на тази комисия. Когато става дума за толкова силен обществен интерес, ние не можем да се делим на управляващи и опозиция”, отбеляза още Местан.

В сряда депутатите ще обсъдят създаването на анкетната комисия, която да извърши проверка на реституцияте в Студентски град.

В разговора за проблемите на Студентски град в предаването "Денят" кметът на района Димитър Дилчев, отбеляза, че времето за дискусии отдавна е отминало. „Дискусиите са полезни с това, че събират обществения фокус върху проблемите в Студентски град”, каза той. Дилчев изрази надежда, че скоро ще могат да се видят и резултатите от работата, започнала преди месец-два.

Кметът на район „Студентски” отбеляза още, че след проверката, приключила преди дни, започва съставянето на констативни актове. Той беше категоричен, че с това проверките няма да спрат, но изтъкна, че едва ли ще могат да се очакват толкова бързи резултати. „В Студентски град търговските обекти са над 1000. Това е много работа”, каза той и изрази позицията си, че този контрол е полезен и за самите заведения.

Мирослав Джоканов, представител на гражданско сдружение за защита на студентските права, изрази мнението си, че "днешната дискусия беше една от многото, отразяваше празни приказки без реални действия”. По думите му „Студентски град е унищожен и безвъзвратно загубен, а хората са безучастни”.