Тодор Чобанов
Тодор Чобанов / БГНЕС
Готвят промени при приема на деца в първи клас и яслени групи
100344
Готвят промени при приема на деца в първи клас и яслени групи
  • Готвят промени при приема на деца в първи клас и яслени групи
Второ дете в семейството да бъде приемано автоматично в училището на по-големия си брат или сестра, ако разликата им е до 7 години. Такава промяна ще приеме Столичната община през следващата седмица, анонсира заместник-кметът Тодор Чобанов. Днес Столичният общински съвет одобри и след допълнителна оценка яслените групи в столичните детски градини да бъдат разширени от 20 до 23 деца. Сред другите готвени промени в приема в детски заведения в София са редуциране на местата за деца с хронични заболявания, както и разширяване на принципа на уседналост и за детските градини.
 
Край на обиколките на родители из София в сутрешните часове. Това ще се опитат да постигнат от Столичната община с промени в реда за прием в първи клас, стана ясно от думите на Тодор Чобанов: "В регламента на МОН за първи клас вече е записано, че второто дете се записва служебно без кандидатстване при първото, в определена възрастова група. Тоест, ако имат близка разлика, ако е до 7 години, мисля, че попадаше реално в регламента. Подобен текст ще има и при нас, за първи клас говоря".

23 деца да стане максималният брой в яслените групи в София, предлага Тодор Чобанов
 
Този принцип общинарите ще се опитат да наложат и за приема в детски градини, но все още по тази тема има спорове с неправителствения сектор. Консенсус обаче е постигнат за това деца, живеещи в района на детското заведение, да получават две, а не както досега една точка при кандидатстване: "Има вариант с по-голяма тежест на постоянния адрес спрямо настоящия. Има вариант с изискване за защита въобще на настоящия адрес за точка за критерий, който да дава предимство, да бъде възникнало най-малко две години преди датата на кандидатстване. Ние ще огледаме всички варианти и ще изберем най-работещия в полза на обществото. Единственият въпрос, който е реално дискусионен и за който няма единомислие, е въпросът къде да попаднат точките за братя и сестри - дали в социалната група критерии или в т. нар. основен списък".
 
Друга промяна е увеличаване на броя на децата в яслените групи на детските градини от 20 на 23. То обаче ще се прилага под условие: "Ние знаем добре каква е средната посещаемост в конкретните градини. Много малко са тези градини, където няма рязък спад на посещаемостта в голяма част от годината. Именно това нещо ние ще адресираме, като за всяка градина ще се направи отделен анализ, няма да има уравниловка". И там където посещаемостта е ниска, ще се приемат повече деца.

Нови правила за прием в детските градини
 
Намалява се обаче приемът на деца с хронични заболявания и специални образователни потребности (СОП): "С висока степен на вероятност е редукция на децата с хронични заболявания от пет на три на група и със СОП - от три на две. Това за момента доста консенсусно се приема от родителските организации, професионалните организации в сферата на образованието. Така че, естествено администрацията ще се съобрази с мнението на обществено значимите партньори".
 
Засега сигурно е, че през следващата година ще се приложи промяната, касаеща приема в първи клас, както и увеличаването на яслените групи. За новостите при приема в детски градини предстоят още разговори, както и одобрението на общинските съветници.