Зимата си тръгва на Атанасовден
Зимата си тръгва на Атанасовден / DarikNews

Българската православна църква почита на 18 януари Свети Атанасий. Той е духовен наследник на Свети Антоний. Свети Атанасий е роден в бедно християнско семейство и още от малък се увлича по християнските идеи. След като завършва своето образование Св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през е произведен в свещенически сан - дякон и е един от участниците в Първия вселенски събор, провел се през 325 г.

Една година след това Св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Той се противопоставя на Арий и неговото учение. Самите противници на официалната ортодоксална църква, чийто представител е Св. Атанасий, свикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се противопоставят на официалната християнска догма. Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий един върл противник и затова постоянно плетат интриги по негов адрес. Това оказва влияние върху благоразположението на императора, който на няколко пъти го изпраща на заточение. В годините на своето изгнаничество той се отдава не само на евангелска проповед, но и пише житие, посветено на неговия духовен предшественик Св. Антоний.  

В народните вярвания Свети Атанасий и Свети Антоний са братя ковачи. Те измислили ковашкия мях и заради това Атанасовден - 18 януари, се почита като празник от ковачи, железари, ножари и налбанти.

В представите на народа ни Свети Атанасий бил властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова и празникът е известен и като Среди зима. Вярва се, че от този ден нататък зимата си тръгва.

На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила. В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора.

Имен ден празнуват всички, които носят името Атанас, Атанаска, Танас, Наска, Начо.