телефонни измами
телефонни измами / netinfo
Пет сигнала от граждани, че спрямо тях е направен опит за телефонна измама са подадени за ден в  ОДМВР-Сливен. Да момента няма реализирала такава.
 
Поради постъпили обаждания от полицията предупреждават гражданите да се  свържат със свои близки, които живеят сами и разполагат със стационарен телефон, да очакват евентуално обаждане с цел измама. Схемата е „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”.

По тази схема човек получава телефонно обаждане  от мъж, който се представя за полицейски служител. Разговорът започва с въпроси от мнимия полицай дали лицето е получавало наскоро обаждане  с една от схемите за измина и обяснява, че разполагат с информация и списък с възрастни хора, набелязани  от измамниците,  които предстои да станат тяхна жертва. За да се предотврати всичко това жертвата трябва  да помогнат на полицията, тъй като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците.

ОДМВР-Сливен предупреждава, че не извършва полицейска операция в момента и няма практика да се свързва и да дава инструкции на гражданите по телефона.

В хода на разговора мнимият полицай заявява, че е необходимо без притеснение да се предоставят наличните парични средства или ценните вещи (в повечето случаи се иска същите да бъдат хвърлени през терасата на жилището), уверявайки , че след задържането на телефонните измамници, парите и ценни вещи ще бъдат върнати.

 Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.