Пречистват отпадните води на Сливен с микроорганизми
Пречистват отпадните води на Сливен с микроорганизми / ВиК - Сливен

Био микроорганизми работят в пречиствателната станция за отпадни води край Сливен, съобщават от ВиК. Така дружеството стартира своята екологична политика за опазване чистотата на водата в реките и намаляване на енергоемките мощности. Новата технология измества досега действащата класическа технологична схема, а тази е първата въведена в сектора в България. Използват се естествени микроорганизми, които се намират в природата и са специално разработени по поръчка на дружеството.

„Тези био микроорганизми имат свойството да асимилират отделящата се утайка при процеса на пречистване на водата. С използването им се решава най-тежкия проблем на пречиствателната станция в Сливен - запълнените полета и лагуни с остатъчна утайка, които вече са над предела на капацитета си” - уточни управителят на ВиК - Сливен инж. Пламен Трифонов. Той коментира, че тези био микроорганизми решават и друг важен проблем пред дружеството – купуването на скъпи химически реагенти, необходими за обезводняване и сгъстяване на утайката, електричество, необходимо за работата на инсталациите за преработката й и разходи за гориво за превоз на утайките.

Микроорганизмите се използват в затворен цикъл. Единият вид микроорганизми се разполагат в началото на пречиствателния процес. Извършва се рециркулация на водата и по този начин те остават в системата. Вторият вид се поставя в биобасейна, където се доусвоява отделената утайка. Така се получава затворен цикъл, а разграждащите микроорганизми остават в системата на пречиствателната станция и не попадат заедно с пречистените води в реката.

„Използваните био бактерии са безвредни, защото са взети от природата и дори и да попаднат там, няма как да навредят на флората и фауната във реката”  - каза още инж. Трифонов. Откакто системата за пречистване на отпадни води работи на бактериалния принцип, от станцията не са изхвърляни и извозвани утайки, което е довело до значителни финансови спестявания. Био бактериите са купени от Гърция и сертифицирани за използване в България.

 

Бактериалния начин на пречистване на отпадните води  вече се прилага в Япония, Австрия, Гърция и Турция.