Общностен център
Общностен център / Община Сливен
 Сензорна стая за повишаване на сетивността на деца аутисти беше открита в Общностния център в Сливен. Тя включва светлинни уреди, уреди за фина и груба моторика и други.

Център за безопасност на движението отвори врати в Сливен

„Сензорната стая е задължителна и съпътстваща терапия за децата от аутистичния спектър, с които трябва да се работи продължително и постоянно, за да повишат своята сетивност“, каза директорът на Общностия център Георги Петров. В сензорната стая с децата работят специалисти, а услугите са безплатни. Децата се включват в дейности за провокиране на интерес и внимание за по-ефективно възприемане на сложна сетивна информация, изпълнение на конкретни задачи за решаване на двигателни проблеми и др.

Средствата за изграждането на стаята са отпуснати по действащия проект ”Предоставяне на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностен център за деца и семейства Сливен”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, съобразно най-новите изисквания.
 
Преди откриването на стаята беше проведена кръгла маса, на която беше представена реализацията на дейностите по проекта за периода от 1 декември 2016 г. до 15 септември 2017 г..
 
Зам.-кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова поздрави екипа за сериозната работа, която извършва от стартирането на проекта до сега. „Радвам се, че екипът, в който има млади специалисти и хора с опит, успя да се стикова и полага сериозен труд. Благодаря за усилията и грижите , които полагате за децата и семействата в неравностойно положение , потребители по този проект“, каза Чиликова. Тя подчерта, че нараства броят на децата и техните семейства, които получават подкрепа от Общностен център-Сливен.
 
  Центърът стартира дейността си на 1 декември 2016 г. Специалистите работят с деца до 7 одини и техните семейства. Предлагат се услуги - ''Формиране  и развитие на  родителски  умения», „Семейно  консултиране  и  подкрепа“, „Ранна  интервенция на  увреждания“, „Индивидуална  педагогическа  подкрепа  за деца  с увреждания» и „Здравна  консултация“

Общностен център
Община Сливен


    Чрез услугата ''Формиране и развитие на родителски умения,, се повишават  знанията и уменията на бъдещите     родители,  както  във връзка  с  особеностите на раждането,  така и във връзка с нуждите  на  новороденото  и необходимата  семейна среда на  детето  от 0 до 7-годишна  възраст.
 
                                
      Основната  цел на  услугата ''Семейно консултиране и подкрепа,, е  подкрепа на семействата  в  грижата  за децата ,  справяне  със  семейни  проблеми , създаване  и развитие на умения и ресурси  за пълноценно  социално   включване и реализация. На включените 145 потребители бяха предоставени бебешки храни и пособия от услугите  „Формиране  и развитие на родителските  умения “ и  „Семейно консултиране  и подкрепа  “.
През месеците юли и август в Общностния център  стартира и услугата „Допълнителна педагогическа подготовка за повишаване училищната готовност за равен старт в училище”. За тези два месеца 30 бъдещи първокласници  учиха, играха и се забавляваха, заедно с двама педагози.
 
Дейността на екипите продължава да се осъществява в Общностния център, групи в детски градини, в общността.