Кандидати за кметове и общински съветници заведоха дела в Административния съд
Кандидати за кметове и общински съветници заведоха дела в Административния съд / Дарик Сливен, Архив

10 жалби са заведени в Административен съд - Сливен за оспорване на резултатите от местния вот. 8 от тях са по жалби срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сливен, с което бяха обявени резултатите от избора за общински съветници. Две са срещу избора на кметове в населени места в областта, съобщи за Дарик председателят на Административен съд Владимир Първанов.

За Сливен жалбите са подадени от АБВ, Коалиция „Народен съюз", Коалиция „Съюз за Сливен", НФСБ,МК „ВМРО - Свети Георги Победоносец" и от кандидат за общински съветник Валентин Георгиев. За Нова Загора има подадена жалба от кандидат за кмет срещу новоизбрания кмет Николай Грозев и от Местна коалиция „АБВ и Земеделци" за избора на общински съветници. За Твърдица са подадени две жалби за избора на общински съветници от кандидати за общински съветници от Реформаторския блок и от БСП.

Има подадени жалби за избор на кметове в населените места Сотиря, Филаратево и Питово, уточни още Първанов.

Основната критика на партиите, че има нарушение на изборния процес.Има съмнения за манипулация и умишлени грешки при вписването на преференциите в сканираните протоколи на секционните избирателни комисии. Те се различават от тези, които са копирани в изборната нощ, в редица сканирани протоколи от секции броят на действителните гласове не съответства на нанесените данни в изборната нощ, има дописване на гласове, липсват действителни бюлетини, дописвани са преференции или просто техният брой не е отразен.

В Административен съд - Сливен е създадена организация за разглеждане на жалбите. Сроковете при оспорването на резултатите от изборите на кметове и общински съветници са кратки.

Жалбите се подават до 7 дни от обявяването на резултата в общинската избирателна комисия. До 7 дни от постъпването на жалбата съдът насрочва заседание, а до 14 дни решава дали потвърждава избора, или го касира. Решението на Административния съд - Сливен може да се оспори пред Върховния административен съд.