Извършват морфологичен анализ на отпадъците в Хаджи Димитрово
Извършват морфологичен анализ на отпадъците в Хаджи Димитрово / netinfo

Морфологичен анализ на количеството и вида на генерираните отпадъци от общините Ямбол,  Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа се извършва на общинското депо край Хаджи Димитрово, съобщиха от община Ямбол. Обследването се прави в рамките на една от дейностите по проекта "Техническа помощ за създаване на система за  интегрирано управление на отпадъците в регион Ямбол".

Изготвен е график за постъпване на отпадъците, като ще бъдат обхванати селските и градските райони на петте общини, за да се осигури по-голяма представителност на определения морфологичен състав. При приемане на всеки автомобил за обработка ще се прави оценка за: типа генерираща отпадъци дейност - от жизнената дейност на домакинствата, търговски обекти, административни сгради , годишния период и съответните промени в състава според сезоните. Ще се следи   зависимостта от инфраструктурата - отпадъците от градските зони се отличават съществено от тези от селските зони, гъстотата на населението, начина на отопление на сградите - с и без централно отопление.

Определянето на морфологичния състав на отпадъците се извършва чрез ръчно сортиране и определяне на количествата и процентното съдържание на 20 вида отпадъци, сред които - хранителни отпадъци, хартия, пластмаси, текстил, стъкло, опасни отпадъци от бита и др.      Изследването, което стартира през тази седмица, ще се извършва на територията на общинско депо Ямбол в продължение на 10 дни във всеки един от  четирите годишни сезона и ще завърши с морфологичен доклад.

 Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България. С него стартира първият етап от въвеждането на интегрирано управление на отпадъците. Първата му част ще завърши с одобрени прединвестиционни проучвания и одобрени идейни и технически проекти за съоръженията, предвидени в Регионалния център за управление на отпадъците - инсталации за сепариране и компостиране на битови отпадъци, инсталация за рециклиране на битови отпадъци, разширение на регионално депо за неопасни отпадъци и др.

  Същинското изграждане на съоръженията е предвидено във втората фаза на проекта.  Реализацията му ще доведе до подобряване на качеството на околната среда в региона, развитие на  техническата и екологичната инфраструктура, което е предпоставка за увеличаване инвестициите в региона и качеството на живот на населението в петте общини.