Започна приемът на документи по схемата „Dе minimis”
Започна приемът на документи по схемата „Dе minimis” / Sofia Photo Agency, архив
Започна приемът на документи за подпомагане на земеделски производители по схемата „Dе minimis”
54311
Започна приемът на документи за подпомагане на земеделски производители по схемата „Dе minimis”
  • Започна приемът на документи за подпомагане на земеделски производители по схемата „Dе minimis”

Регистрираните земеделски производители могат да кандидатстват за получаване на помощ по схемата „De minimis". Финансовата помощ се предоставя за изхранване на овце-майки и кози-майки  съобщи директорът на Областната дирекция „Земеделие" в Търговище Милка Ангелова.

Общият размер на средствата, предоставени на един стопанин по схемата не може да надхвърля левовата равностойност на 7 500 евро за период от три данъчни години, като се вземат предвид последните две години и настоящата ‘2012.

Милка Ангелова уточни, че помощта се предоставя на земеделски производители, занимаващи се с първично производство на селскостопанска продукция. Важно условие пред желаещите да кандидатстват е да отглеждат най-малко 50 овце-майки, 50 кози-майки или общо 50 овце-майки и кози-майки.

Приемът на заявления за кандидатстване по схемата започва на 18 юни и ще продължи до 6 юли. Желаещите да подадат своите документи могат да го направят в Областната дирекция в Търговище, каза Ангелова. След това предстои сключване на договорите с одобрените земеделски производители, а до 10 август Министерството на земеделието и храните трябва да изплати определените средства. Размерът на помощта зависи от броя на кандидатствалите и от броя на отглежданите животни.

Одобрените земеделските производители са длъжни да запазят над 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември тази година. Директорът на Областната дирекция в Търговище каза, че в предишни години за подпомагане по схема „De minimis" са кандидатствали по 500-600 стопани. Тази година вероятно заявленията ще бъдат по-малко, тъй като е отпаднало условието за субсидиране на стопани, отглеждащи крави-майки. Към момента, уточни Ангелова, няма схема, от която да могат да се възползват точно тези стопански производители.