Проблемът с водоснабдяването на населени места в Търговищко се задълбочава
Проблемът с водоснабдяването на населени места в Търговищко се задълбочава / Борислав Курдов
Проблемът с водоснабдяването на села в Търговищко се задълбочава
66783
Проблемът с водоснабдяването на села в Търговищко се задълбочава
  • Проблемът с водоснабдяването на села в Търговищко се задълбочава

Това лято се оказа по-безводно от миналото и според специалисти дъжд е имало „само колкото да обере праха”. Това от своя страна задълбочи проблемите с водоснабдяването на няколко села в Търговищка област, които се захранват от собствени водоизточници. Справка на „ВиК” дружеството тук сочи, че в момента в 23 села и в град Омуртаг е въведен тежък режим на питейната вода. Най-драстичен е той в село Паничино, където хората имат вода по чешмите веднъж на осем дни.

Според управителя на ВиК Търговище Явор Миланов големият проблем остава град Омуртаг. Водоизточникът на града се намира в сливенското село Кипилово, а водопреносната система е дълга 43 километра. Тя е силно амортизирана и тече от всяка връзка през три метра от тръбите, казва Явор Миланов. От друга страна над балканското селце това лято е прегърмяло само два пъти, а дъжд е нямало. Затова реката, която захранва водоизточника е напълно пресъхнала, като по коритото й може да се разхожда човек. Като пример, Миланов посочи, че нивото на водосборника, който е разположен в пещера, е намаляло с 12 метра през топлите месеци.

Всичко това е причина вече втора седмица в Омуртаг да се подава вода през ден – по четири часа вечер. „Имаме възможност да подаваме вода и всяка вечер, но при това положение четири-пет блока няма да могат да имат вода”, казва Миланов. Той е на мнение, че трябва да вали интензивно в продължение на поне една седмица, за да бъдат решени проблемите на две трети от населените места, в които има въведен режим.

В община Омуртаг селата без постоянно водоподаване са 11, а в Антоновско – 10. В Търговищките Горна Кабда и Овчарово също има въведени режими, поради намалелите дебити на водоизточниците.

Г-н Миланов съобщи също, че за две от проблемните села в Търговищко – Божурка и Пайдушко, дружеството е разработило проекти за подобряване на водоснабдяването. Там обаче ще се търсят начини за подкрепа за финансиране, тъй като ще са нужни по над 800 хиляди лева за всяко село. „Сумата е такава, защото ще трябва да се прокопава в скали, а това е възможно само с тежка техника”, каза Миланов.