Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав
Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав / netinfo
Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав
57156
Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав
  • Откриха съкровище от медни монети край Велики Преслав

Съкровище от 103 медни монети, датирани от 12 - 13 век намериха археолозите от екипа на проф. Казимир Попконстантинов и научния ръководител доцент Росина Костова. Находката е открита по време на разкопки във външния град на старопрестолния Преслав, на няколкостотин метра от дворцовия комплекс - в района на средновековния манастир на чергобиля Мостич, дясната ръка на цар Симеон и сина му цар Петър.

„Чрез това съкровище ние ще имаме възможност да уточним горната граница на живот в тази част от манастира. Но тук искам веднага да отбележа, че по времето, когато е укрито това съкровище, ние още не сме сигурни дали манастира е съществувал, като манастир или това са жилищни сгради на някои от местните боляри", обясни проф. Попконстантинов. По думите му, откритите монети са широко използвани в периода, когато българската територия е била част от Византийската империя и непосредствено след това. Те са служили като разплащателно средство, с тях се е заплащало и на войниците. На монетите са изобразени двама императора Исак Ангел и Алекси Трети.

„Любопитното и важното за нас е това, че тази находка е единствената, като брой, както в Плиска и в Преслав до този момент. Не са откривани толкова монети на едно място, по единични колкото искате, но като съкровище, като колективна находка това е първата в продължение на толкова години", каза още проф. Попконстантинов.

Находката, учените посвещават на 60-годишнината от откриването на манастира на чергобиля Мостич. Предстои съкровището да бъде подробно изучено, след което то ще бъде експонирано в преславския музей.