Нанков: Цената на водата в Шумен ще бъде намалена
Нанков: Цената на водата в Шумен ще бъде намалена / dariknews.bg, Деян Герговски
Цената на водата в Шумен ще бъде намалена. Това съобщи на посещение в Шумен зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Като съм поел ангажимент, новият управител ще направи това, което съм поел като ангажимент в Шумен, каза зам.- министър Нанков. През март Нанков обяви, че управителят на ВиК-дружеството може да направи цената на водата отново 3.30 лв за кубик, въпреки че КЕВР одобри цена от 3.40 лв, което я прави най-скъпата вода в България.

Коментирал съм го и с кмета, и с колегата областен управител, разбира се  и с новия управител. Дружеството е в много тежко финансово състояние, знаем много добре.

Ще реализираме все пак и европейски проект, така че веднъж да го стабилизираме финансово, така и да откликнем на апела на гражданите да имаме нормално качество, също нормална цена на услугата, допълни Николай Нанков. Другата седмица в четвъртък имаме среща с ръководството на ВиК-дружеството по двата въпроса. Единият е финансовата капитализация, която коментирахме отново в Шумен, а другият е темата с цената на водата, за да може да редуцираме цената на водата до преди последното й повишаване, заяви зам-министърът.

Има да се финансира немалка част от проекта, това са едни 8 млн.лв. В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие и с Фонда на фондовете. Работата, която предстои с ВиК-Шумен в следващите 3 месеца, е важна за всички шуменци, за целия регион, за бъдещето на дружеството. Това е второто най-нестабилно във финансово отношение дружество.

Проектът е стартирал. Всеки момент трябва да подпишем договор за финансова помощ. Когато приключат тръжните процедури, започваме със самото строителство и реалното изпълнение както на ремонта на пречиствателна станция за питейни води, така и с изграждането на довеждащия водопровод, така и с помпените станции.

На журналистически въпрос каква ще бъде цената на водата след изграждането на пречиствателна станция зам.-министър Нанков отговори, че анализ за цената предвижда тя да се запази в същите размери  минимум 2 г.,  2 г. и половина, разбира се, при непроменливи цени на ел.енергията.

30% са разходите за ток на дружеството за доставка на питейна вода. Една икономическа сметка - специално за град Шумен себестойността на ВиК-Шумен за доставката на питейна вода е на месечна база1,2 млн.лв. Приходите, които реализира по линия на таксата, са около 400 000 лв на месец, т.е. има дефицит 800 000 лв. Нека си дадем ясна сметка - който поеме дружестото,как ще го стабилизира при сегашните и ценови условия, при сегашните нива на водозагуби, при сегашната инвестиционна програма на Дружеството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.