Международна конференция събра над 170 специалисти в предучилищното възпитание
Международна конференция събра над 170 специалисти в предучилищното възпитание / Община Шумен

Международната конференция „Насърчаване на креативността чрез проектната дейност" събра в Шумен над 170 специалисти по предучилищно възпитание от 16 държави. С това събитие, организирано от община Шумен, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" и целодневни детски градини, които работят по проекти, се дава старт на целогодишните инициативи на Община Шумен, посветени на 125-ата годишнина на организираното предучилищно възпитание в града.

Сред официалните гости на проявата бяха кметът на Шумен Красимир Костов, председателят на постоянната комисия по образование към Общинския съвет проф. Русанка Петрова, Милена Караангова - гл. експерт към Център за развитие на човешките ресурси - София, директори на детски градини, учители, представители на синдикални организации, студенти.

Форумът беше открит от Живка Тонева - зам.-кмет по култура и образование в Община Шумен, която обяви, че свои доклади ще представят 20 лектори от 17 държави, участници в пет международни проекта по програма „Коменски". Тонева благодари на авторите, предоставили докладите си за сборника, който вече е факт.

Кметът Красимир Костов, от своя страна, поднесе приветствие към участниците в конференцията. „Добре дошли в града, люлка на българската книжовност, чиято история заема достойно място в българското духовно възраждане", каза Костов. Той припомни, че Шумен е градът, в който се поставят основите на предучилищното образование в България преди 125 години. „Вярвам, че днешната конференция ще бъде още една крачка, която ще продължи развитието на модерно предучилищно възпитание на децата", каза още градоначалникът.

Костов подчерта, че конференцията ще даде възможност специалистите от различните държави да обменят опит и добри практики в дейността си и пожела на педагозите да продължат да работят с присъщия им професионализъм и ентусиазъм в името на младото поколение.

Основен доклад на форума изнесе доц. Снежана Въчева от Шуменския университет. Представени бяха добри практики на петте шуменски градини, които работят по секторна програма „Коменски" от програмата на Европейската комисия „Учене през целия живот". Опита си споделиха и представители на 16 чуждестранни делегации, а пред конферентната зала бяха подредени изложбени маси, представящи творчеството на деца от различни части на Европа.