Гостуващи изложби от Битоля
Гостуващи изложби от Битоля / РИМ - Шумен
Фотоизложбата „Традиционни костюми от Битоля и Битолско” е визуален преглед на облеклото в града и неговия регион от началото на 20-ти век. През този период там се преплитат три начина за обличане – традиционните дрехи, навлязлата западна мода и съчетанието между двете тенденции, като носителите на първите и вторите са съответно старото и младото поколения в Битолско.

Във фотоизложбата е представена малка част от колекцията костюми от началото на ХХ век, собственост на Националния институт с музей – Битоля. Културните ценности са част от фонда на братя Манаки, съхраняван в Битолския музей, а също така и част от историческия архив на Македония.
Автор на изложбата е Наде Геневска – Брашич – етнолог и съветник в Националния институт с музей – Битоля. Г-жа Геневска ще представи своята експозиция по време на официалното откриване на Европейската нощ на музеите – днес, в 18 часа.

Гостуващи изложби от Битоля
РИМ - Шумен


Старинният град Хераклея Линкестис се намира близо до Битоля, Република Македония. Селището е основано през IV век пр.Хр. от Филип II Македонски, бащата на Александър Македонски. След пристигането на римляните в тези райони то се превръща във важен център на обновения път, известен като Via Egnatia, и преживява силен културен прогрес. По време на ранното християнство, когато градът е център на епископия, Хераклея претърпява най-големия си разцвет.

Новите археологически теренни проучвания хвърлят допълнителна светлина върху античния град Хераклея. Те са запечатани на фото лента от Дражан Брашич – член на фотографския съюз на Македония и Сърбия. Той е участник в над 60 международни и местни фото изложби в България, Черна гора, Франция, Русия, Турция, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска и Сърбия, от които печели и редица награди. Автор е на две самостоятелни изложби – „Хераклея” и „Street“. Изложбата „Хераклеа“ досега е представена в Подгорица (Черна гора), Русе, Стара Загора, Благоевград (България), Куманово, Крива Паланка, Битоля, Охрид, Кичево (Македония). От днес тя може да бъде разгледана и в Регионален исторически музей – Шумен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.