Форсират проектите за училищата и старческия дом в Шумен
Форсират проектите за училищата и старческия дом в Шумен / netinfo

Проектите за Дома за стари хора, Младежкия дом и четири големи шуменски училища ще бъдат форсирани, предвид най-пълната си проектна готовност. Това стана ясно по-рано днес по време на пресконференция в Община Шумен, организирана с цел да бъде окончателно осветлен въпросът каква е действителната готовност за работа по проектите от новия програмен период. Свикването й беше наложено от редица размивания в твърденията на настоящата кметска управа и тези на експертите по европроекти, работили в общината през миналия мандат.

По думите на новия главен архитект на общината Дияна Стефанова в най-пълен обем на подготовка са СОУ „Васил Левски", СОУ „Панайот Волов", СОУ „Трайко Симеонов" и НУ „Илия Блъсков". Тя обясни, че четирите големи училища са с достатъчно голяма строителна стойност, като имат за доработване, но могат да бъдат комплектувани по-бързо и да получат разрешение за строеж. Арх. Стефанова допълни още, че проектът за Дома за стари хора е готов с разрешение за строеж. Работният проект за Младежкия дом също е готов. Идеята е те да заместят някои от проектите, които нямат готовност.

Форсират проектите за училищата и старческия дом в Шумен
netinfo

„Иначе забележките по проектите по ОП „Региони в растеж" са основно по отношение на пълнотата им в съответствие с това какво е поискано и представено. При някои обекти липсват цели задължителни части", каза арх. Стефанова. Като пример тя посочи пешеходната зона, където липсват дори геодезическо заснемане и вертикална планировка. Според арх. Стефанова предложеният вариант за пешеходната зона е неприемлив както за гражданите, така и за колегията. По думите й единственият изход е да се участва на инженеринг, което означава търг за изпълнител и проектиране едновременно. Според изискванията на оперативната програма трябва да се проведе и широко обществено обсъждане. Също се отнася и за Летния театър.

Форсират проектите за училищата и старческия дом в Шумен
netinfo

„Това, което се коментира в последните дни, показва една некомпетентност. В случая общината е възложила на определена фирма да проектира нещо. Оттам нататък има един срок, в който да се предадат тези неща. Очевидно в доста проекти липсват определени основни части. Недопустимо е да се прави централна пешеходна зона без геодезическо заснемане и вертикална планировка. Редно е лицето, приело един такъв проект, да си поеме отговорностите. Проектирал съм Летния театър по времето на предния концесионер Николай Николов. При капацитет 3500 места в проекта, който ми беше възложен на мен, бяха достигнати почти 4000 места, тъй като се усвоиха нови места върху новоизградената пристройка в южната част. Сега местата са намалени до 560. Може би са сметнали, че концертите ще се гледат от правостоящи. Смешна работа", възмути се и арх. Милен Мънков, а градоначалникът Любомир Христов допълни: „Не може да се прави Летен театър с 500 места. Трябва да го довършим такъв, какъвто го искат шуменци".

От името на Камарата на архитектите арх. Валери Колев пък заяви, че според тях обявеният конкурс е компрометиран и незаконосъобразен, освен това липсата на възможност за участие в конкурса на малки и средни проектантски фирми предопределя липсата на конкуренция, което гарантира лоши резултати в пълно несъответствие с духа на конкурса. „Целият град влиза в тази обществена поръчка. В нея има от благоустрояване до градоустройство, което обхваща от улични обекти до сгради. Нормално беше да се разделят на лотове и да се даде достъп на по-малки местни фирми", каза той.

Форсират проектите за училищата и старческия дом в Шумен
netinfo

В заключение зам.-кметът по строителство на Шумен Боян Тодоров обяви, че общината е далеч от пълната готовност с проектите по ОП „Региони в растеж. По думите му становището им е продиктувано от тревогата, че изостават с усвояването на отпуснатите 26 милиона лева, тъй като им предстои обявяването на обществени поръчки, което изисква време, а някои от проектите са почти на идейна фаза.

Предстои да се уточни точно кои проекти ще влязат в тези 26 милиона лева за строителство, т.е. инвестиционната програма на общината. Вероятно голяма част от проектите, които няма как да бъдат препроектирани, въобще няма да влязат.

По въпроса с намерението в кв. „Дивдядово" да бъде построена джамия, арх. Стефанова обясни, че предвид постъпилото искане за промяна на предназначението на парцела от „жилищно строителство" в „обществено-обслужващи" дейности, първо трябва да се изиска становище на РИОСВ-Шумен. След това намерението ще бъде публично обявено и реализирано, само ако няма възражения на гражданите за създаващия се наднормен шум. Такива обаче вече постъпиха. Днес жители на квартала връчиха на кмета 2000 подписа в знак на несъгласието си.