Почитаме паметта на основателя на Ивановските скални църкви
Почитаме паметта на основателя на Ивановските скални църкви / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

Днес почитаме паметта на Св. Йоаким. Почти всички знаят, че е Атанасовден, но не всички знаят, че на 18.01 почитаме паметта на Св. патриарх Йаким І. А този български светец е личност, изиграла ключова роля в историята на Средновекавна България, на Българската православна църква, а и е пряко свързан с историята на русенския край. Това разказа за Дарик историкът Евгени Георгиев. Монахът Йоаким се установил в каньоновидната долина на р. Русенски Лом заедно с трима свои ученици, идвайки от Света гора Атонска. Изсекли скална черква, а мълвата за неговите монашески подвизи достигнала до българския цар Йан Асен ІІ. Царят посетил монаха и го обдарил със злато, което било използвано за полагането на началото на манастира „Св. Архангел Михаил“. Това е същият манастир, който сега е по-известен като Ивановски скални църкви. Туристите, които го посещават днес всъщност разглеждат църквата „Св. Богородица“, която е от по-късно време, а началото на манастира може да бъде усетено на срещуположния скален бряг на реката, в местността „Писмата“.

Когато тогавашният български архиерей Василий се отказал от църковния си сан, именно Йоаким го заместил, а през 1235 г., когато била възстановена Българската патриаршия, на църковния събор в Лампсак, става и първият търновски патриарх. Близо 20 години е начело на Българската православна църква и остава в паметта на следовниците с държавно полезните си дела и с постническия си пример.

Патриарх Йоаким І починал на 18.01.1246 г. Малко по-късно го канонизирали за светец. Делото му, макар и не обществено популярно е оценено и коментирано от историците. „Сега, през 2016 г., се навършват 770 г. от смъртта му. Какво по-подходящо място от град Русе, където да се  поднови инициативата за издигането на негов паметник.Русенската митрополия е естествен продължител на Средновековната Червенска митрополия, а Ивановските скални църкви, където Св. Йоаким се е подвизавал са само на 25 км. от града и мисля, че не е необходимо да чакаме кръглата 800-годишнина от неговата кончина, за да се случи това.“, коментира Евгени Георгиев.