/ iStock/Getty Images
Oбщина Русе иска да закупи софтуер за сериозната сума от 81 хиляди лева. Общината иска да изгради контактен център за сигнали на граждани, да го внедри, да обучи персонала и да изработи мобилно приложение.

На предстоящата сесия на Общинския съвет в Русе е внесена докладна записка, която ще иска да се направи корекция в бюджета на общината и да се дадат пари за софтуер. След като това предложение бе публикувано в местните медии, дигиталният предприемач Емилиян Енев реагира остро, предаде БНР

"Доста елементарно като изпълнение. Възможност от телефона си да подаваш сигнал, правиш снимка, въвеждаш някаква информация и това достига до някаква система на общината. Там не съм сигурен как това нещо се администрира и обработва, но идеята е да се реагира по някакъв начин. Въпросът е защо не се ангажират местните IT общности - хора, които наистина имат уменията, хора, които са разработвали подобни продукти, за това да бъде изпълнена по най-ефективния начин. Като говоря за ефективност, имам предвид и разходи, но и самото изпълнение - да е нещо функционално", заяви той.

По думите му проблемът е, че нещата се случват непрозрачно. Повдига се въпросът дали това е нещо, което ще бъде използвано реално, и дали ще промени начина, по който хората си взаимодействат с институциите, посочи той. На база на неговия опит, Енев смята, че описаните функционалности могат да се случат за 2 дни, става дума за базовите неща. Според него с бюджет от 5 до 10 хил. лв. могат да бъдат направени пълноценни и богати функционалности.

Емилиян Енев е категоричен, че институциите трябва да се отворят: "Те трябва да мислят много по-колаборативно. Те трябва да ангажират НПО сектора. Трябва всеки да допринася със своята експертиза. Ако го няма това колаборативно мислене, на изграждане на екосистеми, на взаимодействие между различни партньори, няма как да се постигне ефективност".

Това, което виждаме в Русе, е характерно като модел за много други населени места, каза дигиталният предприемач и обясни: "Институциите се превръщат във феодални структури, които обслужват първо личните си интереси, после определени други интереси. Това нещо не може да продължава в този формат, защото води до натрупване на проблеми и рискове, които избиват".

Това е мнението на предприемач, който паралелно с основната си работа, вече 7 години помага за развитието на дигиталните умения и създаването на софтуерни продукти от различни по възраст хора. И това няма значение за бюрокрацията. Този ресурс е невидим, скрит зад заявките за "прозрачно управление".