/ БТА
Жители на Разград протестираха с искане за прекратяване обгазяването на града с остри задушливи миризми.

Недоволните издигнаха плакати с надписи "Искаме чист въздух", "Спрете да ни тровите", "Стига отрови, стига геноцид", "Чист въздух за децата на Разград", „Свобода за живот“.

БТА

Общинският съветник Калоян Монев обясни, че неприятните миризми, които се носят над града, се усещат всяко лято - през юли и август, особено във вечерните часове, като припомни, че проблемът датира от около десет години.

Той добави, че заради проблема в Разград има закупени и поставени от общината три станции за мониторинг на атмосферния въздух. Показанията през последните седмици обаче са изключително тревожни.

БТА

"На графиката от вчера ясно се виждат завишените показатели на сереводород през нощта, които са над десет пъти“, посочи Монев. Според него има хиляди предположения откъде може да идва проблемът.

Проучване: Замърсеният въздух увеличава риска от рак с 30%

„Дали е от градската пречиствателна станция, дали е от някоя от промишлените предприятия в града, дали има нещо уникално в природата на Разград, че вечер се получават обратни течения, които ни обгазяват, но със сигурност проблем има и той трябва да се разреши, въпреки че според Регионалната инспекция по околната среда в Русе, станцията за измерване качеството на въздуха в Разград от 7 юли не е констатирала превишения на нивата на замърсителите“, коментира Калоян Монев.

Той изрази надежда след тези сигнали и протести държавата да предприеме мерки и даде отговор кога и как ще се разреши този проблем. Деница Иванова, която беше на протеста с шестмесечното си бебе, сподели, че е обезпокоена от това, че заради лошото качество на въздуха децата й могат да развият респираторни проблеми.

БТА

„Съпругът ми е с алергия целогодишно. Вечер, дори в жегите, затваряме прозорците, защото се усеща едно парливо чувство в гърлото при вдишване на въздуха", добави тя. „Крайно време е някой да си свърши работата.

За проблема са виновни преди всичко институциите на местно ниво“, каза Мария Господинова. Според друг жител на Разград това са основно миризми на киселини. 

БТА

Заместник-кметът Добрин Добрев заяви, че са притеснени заради тревожните данни и не са спрели да търсят източника на миризмите. Той посочи, че първият сигнал относно проблема с миризмите над Разград е регистриран още през 2016 г.

По думите му общината прави всичко възможно да съдейства и оказва подкрепа на държавните органи, за да информира обществеността за това, което се случва. Добрев каза още, че утре ще бъде проведена работна среща, на която ще присъстват представители на Общината, Областната управа,

Регионалната инспекция по околната среда и водите, и други институции с отношение към проблема. 
Садет Кърова, БТА